Κάθειρξη 290 χρόνων σε διακινητή μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Κάθειρξη 290 χρόνων σε διακινητή μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Κάθειρξη 290 χρόνων επιβλήθηκε σε Γεωργιανό εγκέφαλο κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, η δράση του οποίου αποκαλύφτηκε ύστερα από τροχαίο δυστύχημα που είχε συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας μετανάστης από το Ιράν, τον Απρίλιο του 2017.

Μόλις δύο ημέρες από το άλλο δυστύχημα με θύματα μετανάστες που έγινε κοντά στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έριξε «καμπάνες». Εκτός του «εγκέφαλου» στον οποίο επέβαλε τα 290 χρόνια (με εκτιτέα τα 25 χρόνια) καταδίκασε άλλον έναν εμπλεκόμενο σε κάθειρξη 69 χρόνων, ενώ ο 30χρονος οδηγός του οχήματος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 36 χρόνων, αφού όμως του είχε επιβληθεί επιπλέον κάθειρξη 85 χρόνων μόνον για τη συγκεκριμένη φονική διακίνηση από δικαστήριο της Θράκης.

Η υπόθεση της δράσης του κυκλώματος άρχισε να ερευνάται από την αστυνομία μετά το τροχαίο που είχε σημειωθεί στις 24 Απριλίου 2017 κοντά στον Ίασμο Ροδόπης. Αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σαπών εντόπισαν το τζιπ που οδηγούσε ο νεαρός Μολδαβός και κινούταν στην Εγνατία οδό, μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης και του έκαναν σήμα να σταματήσει για να το ελέγξουν. Ο 30χρονος σήμερα Μολδαβός που οδηγούσε το αυτοκίνητο αρνήθηκε να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα. Περιπολικό τον ακολούθησε και άρχισε να καταδιώκει το όχημα, ειδοποιώντας και άλλες αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγα λεπτά μετά το τζιπ ανατράπηκε όταν ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο, στο ύψος του κόμβου Ιάσμου. Ο 30χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει για να διαφύγει, όμως συνελήφθη αμέσως. Στη συνέχεια απεγκλωβίστηκαν 14 μετανάστες που είχαν στοιβαχτεί στο τζιπ. Πέντε από το Μπαγκλαντές, τρεις από το Πακιστάν, τρεις από το Ιράκ και τρεις από το Ιράν, ένας εκ των οποίων ανασύρθηκε νεκρός.

Η έρευνα κατέληξε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί είτε στην Ειδομένη, είτε στην Αθήνα, από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, καθώς μέλη του διαπιστώθηκε ότι συνέχισαν τις διακινήσεις παρά το δυστύχημα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στο διάστημα αυτό διαπιστώθηκαν εννέα περιπτώσεις διακίνησης με 10 έως 15 διακινούμενους κάθε φορά.

Το Κακουργιοδικείο καταδίκασε σήμερα τον κατηγορούμενο εγκέφαλο, καταγωγής από τη Γεωργία, στον οποίο επιβλήθηκε η κάθειρξη των 290 χρόνων για εγκληματική οργάνωση και μεταφορά μεταναστών που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο. Εκτός του οδηγού ο δεύτερος που καταδικάστηκε φέρεται ότι συμμετείχε στη διακίνηση ως προπομπός. Επίσης ένας τέταρτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση των διακινήσεων. Ο Μολδαβός οδηγός από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως στη διακίνηση που κατέληξε σε θανατηφόρο τροχαίο δεν έχουν σχέση οι συγκατηγορούμενοί του και πως ήταν μόνος του.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/346822-Katheirxe-290-chronon-se-diakinete-metanaston-ste-THessalonike ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...