Κίνα: Ανεξέλεγκτος πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Ανησυχία για το πού θα πέσει

Κίνα: Ανεξέλεγκτος πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Ανησυχία για το πού θα πέσει
Κίνα: Ανεξέλεγκτος πύραυλος επιστρέφει στη Γη - Ανησυχία για το πού θα πέσει

Κινεζικός πύραυλος που κινείται εκτός ελέγχου αναμένεται να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα και να πέσει στη Γη αυτό το σαββατοκύριακο, με τους Κινέζους αξιωματούχους να θεωρούν «εξαιρετικά μικρή» την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές από την πτώση του.

Η εκτόξευση έγινε στις 29 Απριλίου, με έναν μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν. Το μήκους 18 μέτρων κεντρικό τμήμα με την ονομασία «Τιανχέ» (Αρμονία των Ουρανών) αναμενόταν να συμπληρωθεί αργότερα από δύο κάπως μικρότερα περιφερειακά τμήματα, σχηματίζοντας τελικά έναν διαστημικό σταθμό σχήματος Τ, που σύμφωνα με το σχέδιο θα είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα εδώ και δεκαετίες που θα βουτήξει κυριολεκτικά εκτός ελέγχου μέσα στην ατμόσφαιρα. Οι ΗΠΑ τόνισαν την Πέμπτη ότι παρακολουθούν την πορεία του αντικειμένου αλλά προς στιγμήν δεν έχουν σχέδιο να το καταρρίψουν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, “ελπίζουμε ότι θα πέσει σε περιοχή που δεν θα βλάψει κανέναν. Ελπίζουμε να πέσει στον ωκεανό ή κάπου εκεί”.

Πιθανή στιγμή για την πτώση του πυραύλου στη Γη είναι αργά το Σάββατο ή νωρίς το πρωί, αλλά τέτοιες προβλέψεις είναι πάντα πολύ αβέβαιες.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών: “Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε εναέριες δραστηριότητες ή στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή”.

Μετά τον αποχωρισμό του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη. Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε, επίσης, να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε κάποιο πλοίο.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη. Ήταν τον Απρίλιο του 2018 που το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές Αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

Πηγή: BBC News, ΑΠΕ- ΜΠΕ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...