Καθαριότητα για πολυάσχολες μαμάδες
Κουρασμένη, καταβεβλημένη ή πολυάσχολη; Σχολάτε από τη δουλειά και ξέρετε, ότι στο σπίτι σας περιμένει η σιδερώστρα, ο ατμοκαθαριστής, η σφουγγαρίστρα. Κι ενώ έχετε διαβάσει χίλιους δυό τρόπους για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα καθαριότητας στο σπίτι, πάντα τα πράγματα έρχονται κάπως και ανατρέπονται πάλι.
Κάποια υποχρέωση θα προκύψει, κάτι έκτακτο, που θα σας φέρει την καθαριότητα σε δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτό παρακάτω αναλύουμε μια συγκεκριμένη τεχνική, που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιστή σε αυτή και το σπίτι σας να είναι καθαρό και συμμαζεμένο. Όσα έκτακτα κι αν προκύψουν.
Σταδιακή προσθήκη υποχρεώσεων και οι δουλειές γίνονται μηχανικά!
Πριν ξεκινήσετε να σας ενημερώσουμε, ότι υπάρχουν 4 στοιχεία, που αποτελούν την παρακάτω ρουτίνα. Μην τα προσθέσετε όλα εξαρχής στην καθαριστική ρουτίνα σας. Ξεκινώντας από τις Ημερήσιες υποχρεώσεις, θα δείτε ότι μάλλον ήδη κάνετε κάποιες από αυτές. Για όσες δεν κάνετε προσθέστε μια επιπλέον κάθε μέρα. Τη δεύτερη εβδομάδα προσθέστε κάτι από τις Εβδομαδιαίες υποχρεώσεις.
Η λογική, όπως καταλαβαίνετε, είναι προσθετική, αλλά σε βαθμιαία βάση. Όταν έχετε βρει τους ρυθμούς σας και κάποια από τις περιγραφόμενες εργασίες γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σας, προχωράτε με τα επόμενα. Ξεκινάμε λοιπόν;
Καθημερινές εργασίες καθαριότητας
- Στρώσιμο κρεβατιών
- Τακτοποίηση. Στο τέλος της ημέρας κάθε πράγμα πηγαίνει εκεί όπου ανήκει, πχ τα ρούχα στη ντουλάπα, τα παιχνίδια στο δωμάτιο.
- Σκούπισμα. Εδώ ένα σκουπάκι χειρός θα φανεί σωτήριο. Περάστε μόνο από όπου έχει τρίμματα, γυαλιά (αν έσπασε κάτι). Δεν αναφερόμαστε σε πλήρες σκούπισμα.
- Έλεγχος σε πλυντήριο- απλώστρα- σίδερο. Βάλτε τα άπλυτα στον κάδο. Αν έχουν μαζευτεί άπλυτα, βάζετε πλυντήριο και μαζεύετε από την απλώστρα όσα έχουν στεγνώσει και βάζετε σίδερο. Τώρα αυτό προφανώς δε θα γίνεται καθημερινά. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε τις δουλειές από το 1-3 καθημερινά και από το 4 μία κάθε μέρα. Έτσι δε θα ξεμένετε και από καθαρά ρούχα.
- Πάγκοι κι επιφάνειες. Όταν πλένετε τα πιάτα ή μαγειρεύετε, περάστε με ένα πανί ή σφουγγάρι τους πάγκους της κουζίνας ή σημεία, που λερώθηκαν.
Εβδομαδιαίες εργασίες καθαριότητας
Αυτές οι εργασίες καθαριότητας χρειάζονται 15-20 λεπτά να ολοκληρωθούν, μόλις το συνηθίσετε.
- Δευτέρα- Καθαρίστε το μπάνιο
- Τρίτη- Ξεσκονίστε
- Τετάρτη- Σκουπίστε
- Πέμπτη – Σφουγγαρίστε
- Παρασκευή- Ό,τι δεν προλάβατε τις προηγούμενες ημέρες
- Σάββατο- Αλλάξτε πετσέτες, σεντόνια
- Κυριακή- Καθημερινές εργασίες καθαριότητας
Κυλιόμενες εργασίες
Αφού θα έχετε ενσωματώσει στην καθημερινότητά σας τις καθημερινές και εβδομαδιαίες εργασίες, ήρθε η ώρα να μάθετε τις κυλιόμενες εργασίες. Ξέρετε. Εκείνες τις εργασίες βαριάς φασίνας, για τις οποίες δύσκολα βρίσκουμε χρόνο; Οι κυλιόμενες εργασίες αλλάζουν ανά εποχή και σε μηνιαία βάση, ώστε κάθε μήνα να εκτελούνται κάποιες από αυτές και το σπίτι να είναι πραγματικά καθαρό.
- Ηλεκτρική σκούπα και σοβατεπί. Καθαρίστε τα σοβατεπί, σκουπίστε τα ταβάνια για να φύγουν οι αράχνες και στο τέλος βάλτε την ηλεκτρική.
- Καθαρίστε τα φωτιστικά.
- Πλύνετε ή καθαριστικά τα χαλιά. Αυτή η εργασία, όπως καταλαβαίνετε είναι εποχική.
- Απολυμάνετε τα πατώματα. Ο ατμοκαθαριστής είναι ιδανικός γι’ αυτή τη δουλειά, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, που παρατηρούνται αλλεργίες.
- Πλύνετε παπλώματα, κουβέρτες. Επίσης εποχική εργασία, που μπορείτε να κάνετε είτε την άνοιξη, όταν τα μαζεύετε ή το φθινόπωρο για να είστε έτοιμοι για τον χειμώνα.
- Αλλάξτε φίλτρα στα κλιματιστικά.
- Καθαρίστε τις συσκευές, όπως η κουζίνα, το πλυντήριο ρούχων, την τηλεόραση, καθώς λερώνονται τακτικά ή συγκεντρώνουν σκόνη.
- Πλύνετε τα παράθυρα.
- Γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο.
- Σκουπίστε διακόπτες, τηλέφωνα, πόμολα
Μηνιαίες εργασίες
Έχετε προσέξει πώς μερικές φορές, ενώ έχετε κάνει ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα το σπίτι δε δείχνει τόσο καθαρό, όσο θα θέλατε; Είναι γιατί ίσως δεν έχουν γίνει αυτές οι μηνιαίες εργασίες, που κάνουν το σπίτι απαστράπτον, σαν να πέρασε συνεργείο καθαρισμού.
Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν τον σε βάθος καθαρισμό του νεροχύτη, το να οργανώσετε τα μπαχαρικά και τα βιβλία των συνταγών, να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων, ο καθαρισμός και η οργάνωση του ψυγείου.
Αφού ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας τις ημερήσιες, τις εβδομαδιαίες και τις κυλιόμενες, μένει να μπουν και οι Μηνιαίες εργασίες στο πρόγραμμα. Κάθε μήνα θα δίνετε έμφαση σε μία από τις εργασίες αυτές, ώστε να είναι το σπίτι σας οργανωμένο σε σταθερό ρυθμό.
Βάλτε το σύστημα στην καθημερινότητά σας!
Ωραία όλα αυτά με την κατανομή των εργασιών σε ημερήσια και μηνιαία βάση. Όμως, θα απορήσει μια εργαζόμενη νοικοκυρά, τι κάνουμε όταν έρχεται η ώρα να βγει η σφουγγαρίστρα και να αναλάβουμε δράση; Το θέμα που μας δυσκολεύει κάθε φορά είναι πως να κάνουμε τη θεωρία πράξη.
Η απάντηση κι εδώ είναι απλή: 5-10 λεπτά πριν φύγετε από τη δουλειά και 5-10 λεπτά, αφού γυρίσετε ασχοληθείτε με τις δουλειές αυτές. Βάλτε το χρονόμετρο και δείτε τι μπορείτε να κάνετε μέσα 5-10 λεπτά. Αν δείτε ότι σας παίρνει χρονικά, αυξήστε τον χρόνο.
Προσοχή! Το θέμα δεν είναι να πιεστείτε. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να κάνετε ότι προλαβαίνετε μόνο στο πλαίσιο δεκάλεπτου. Μετά σταματάτε. Αυτός είναι ο λόγος, που θα σας φανεί εύκολο να προσθέσετε μία-μία τις εργασίες καθημερινά.
Images by Dragen Zigic on Freepik