Κινδυνεύει να χαθεί ο τελευταίος παραδοσιακός ανεμόμυλος των Σπετσών

bb
Κινδυνεύει να χαθεί ο τελευταίος παραδοσιακός ανεμόμυλος των Σπετσών
Ο μύλος του Γόμπου δεσπόζει εδώ και 153 χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο, πάνω από την πόλη των Σπετσών.
Είναι ο μόνος από τους 32 ανεμόμυλους που υπήρχαν κάποτε στο νησί του οποίου σώζεται ολόκληρος ο καλοκτισμένος πύργος.

Το 2010, με απόφαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής (α.π. 2251/17.5.2010), εγκρίθηκε η σχετική μελέτη και εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 618/2010 Άδεια Οικοδομής για την πλήρη λειτουργική αποκατάστασή του ανεμόμυλου, που θα τον καταστήσει μοναδικό ζωντανό μνημείο της προβιομηχανικής εποχής στον Αργοσαρωνικό.

Ενώ, τον Σεπτέμβριο του 2011 η μελέτη αποκατάστασης του ανεμόμυλου παρουσιάστηκε επίσημα στο 13th International Symposium on Molinology στο Aalborg της Δανίας.

Δυστυχώς όμως, η λειτουργική του αποκατάσταση, τη χρηματοδότηση της οποίας έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο σημερινός του ιδιοκτήτης, δεν έχει προχωρήσει, διότι μπροστά από το μύλο σχεδιάζεται να ανεγερθεί κτίριο, που θα επηρεάζει την κίνηση της φτερωτής του ανεμόμυλου εμποδίζοντας την λειτουργία του!

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε και πρόσφατα δόθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων Αττικής θετική γνωμοδότηση προς έκδοση οικοδομικής άδειας, για την κατασκευή κατοικίας γόνων γνωστού εφοπλιστή, στο εκτός σχεδίου πόλεως και μέχρι σήμερα αδόμητο μυλοτόπι, η οποία θα εμποδίζει την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ανεμόμυλου, καθιστώντας την λειτουργική του αποκατάσταση άνευ αντικειμένου… 

Το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αρμόδιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της νήσου των Σπετσών ειδικότερα, από την μια να αναγνωρίζει τον ανεμόμυλο σαν προστατευόμενο μνημείο (Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής, α.π. 639/31.10.2011) και από την άλλη να αδιαφορεί για την τύχη του, συνεπικουρώντας στην κατασκευή κτιρίου που θα του κόβει τον αέρα;

Το Σεπτέμβριο του 2011 η μελέτη αποκατάστασης του ανεμόμυλου παρουσιάστηκε επίσημα στο 13th International Symposium on Molinology στο Aalborg της Δανίας.

imerisia.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...