Κλήσεις για πληρωμή φόρων και προστίμων που αφορούν παλιές φορολογικές «αμαρτίες» άρχισε να στέλνει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στους φορολογούμενους. 

Οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων είναι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών για το 2014, φορολογούμενοι με αδήλωτα αναδρομικά ποσά ή με ανοιχτές υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Με το e-mail της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Πάντως, φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλιτώνουν τρεις στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ αμφισβητώντας τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη διάρκεια του 2022 εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ 7.363 προσφυγές φορολογουμένων. Από τις υποθέσεις αυτές, η ΔΕΔ έκρινε ότι στις 1.970 περιπτώσεις, ποσοστό 26,8%, οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά.

Αντίθετα, οι 4.778 προσφυγές απορρίφθηκαν, οι 21 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων και οι 594 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών.

Συνολικά, από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, υποβλήθηκαν 81.682 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 77.892 υποθέσεις. Σε 18.607 υποθέσεις η ΔΕΔ διαπίστωσε λάθη στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογουμένους.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...