Κλείσιμο κτηνιατρείων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας (Κατούνα, Θέρμο, Ναύπακτο και Κατοχή).

Ένα ακόμη χτύπημα δίνει η συγκυβέρνηση σε χιλιάδες φτωχούς κτηνοτρόφους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με την εισήγηση που υπάρχει της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για το κλείσιμο των κτηνιατρείων σε Κατούνα, Θέρμο, Ναύπακτο και Κατοχή. Ορεινές περιοχές όπου η κύρια και αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Συνεπώς, είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η οργή των φτωχών κτηνοτρόφων που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της αντικτηνοτροφικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που τους έχει φέρει σε απόγνωση. Έχουμε κατρακύλισμα των τιμών σε γάλα-κρέας, αύξηση κόστους παραγωγής, χαράτσια ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, ηλεκτρονική σήμανση, αύξηση σε ΦΠΑ, καύσιμα και σε ηλεκτρικό ρεύμα… και τέλος δεν έχουν οι φόροι και τα χαράτσια. Στις ίδιες περιοχές πριν λίγο καιρό είχαμε κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μεταφέρουν τα ζώα τους σε ιδιωτικά σφαγεία διανύοντας τεράστιες αποστάσεις μέχρι και 100 χιλιόμετρα αυξάνοντας παραπέρα το κόστος.

Το ίδιο θα συμβεί με το κλείσιμο των κτηνιατρείων, που θα αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για ένα εμβόλιο, για μια σφραγίδα. Ενώ η μη παρουσία δημόσιου κτηνιάτρου σε ολόκληρες περιοχές θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση και διεύρυνση ακόμα περισσότερων προβλημάτων στην υγεία του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, με συνέπεια να προκαλούνται ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μέσω της αδυναμίας εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου. Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη ο εμπαιγμός και η υποκρισία των κυβερνήσεων, η εχθρική τους πολιτική απέναντι στους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους που από την μια μιλάνε για στήριξη της κτηνοτροφίας και προστασία της δημόσιας υγείας αλλά κάνουν τα πάντα για να σπρώξουν στον αφανισμό, στο ξεκλήρισμα τους φτωχούς κτηνοτρόφους για να μαζευτεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στα γνωστά καρτέλ.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και μπορεί να συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχτούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φτηνά τρόφιμα, που σήμερα ξοδεύονται τεράστια ποσά για την εισαγωγή τους. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με μια άλλη πολιτική, με άλλο τρόπο παραγωγής που θα συμφέρει το λαό, τους φτωχούς κτηνοτρόφους και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να μην κλείσουν τα κτηνιατρεία στις παραπάνω περιοχές και να στελεχωθεί η Κτηνιατρική υπηρεσία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό βάση των αναγκών του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού νομού της χώρας.

 

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Διαμάντω Μανωλάκου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...