Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην μείωση του ελληνικού χρέους!
«Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την χθεσινή συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας, με το «κουαρτέτο». Ο ίδιος, τόνισε ό,τι «έχουμε λύσει τα ανοιχτά επτά-οκτώ μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα». Ο λόγος, για την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, που περιλαμβάνει τα μέτρα της β’ αξιολόγησης και τα μέτρα 2% του ΑΕΠ για τη διετία 2019-2020, που απαίτησε εκ των υστέρων το ΔΝΤ. Επίσης, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και τα αντίμετρα που έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση, με στόχο να μηδενιστεί η συνολική επιβάρυνση της Οικονομίας, από τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων του Ταμείου. Η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος/διάρκεια των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το τέλος του μνημονίου (2018+) είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ανάμεσα σε Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία διαπραγμάτευση που αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να έχει στόχο να κωλυσιεργήσει. Στη συνάντηση που ξεκίνησε εχθές στις δύο το απόγευμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, χρηματοοικονομικά και εργασιακά. Το μεσημέρι της , η διαπραγμάτευση αναμένεται να εστιαστεί στα τέσσερα κείμενα εργασίας που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι (τα δύο της Κομισιόν και τα δύο που έχει στείλει το ΔΝΤ).
Πάντως, για οικονομία χρόνου, έχει δοθεί η εντολή και από τις δύο πλευρές, να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα.
Η «σχεδόν» συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για μείωση των στόχων
«Σκιά» πάνω από την ελληνική Οικονομία ρίχνουν οι εξοντωτικοί στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξης του 3,5% για μία δεκαετία που έχει ζητήσει το Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά, Το σενάριο που προκρίνεται, θέλει να υπάρχει «κρυφή» συμφωνία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για συμβιβασμό, ώστε να κλείσει η συμφωνία μέσα στο Μάιο. Συγκεκριμένα, παρά τις περιοδικές κορώνες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι δύο κυρίες της διαπραγμάτευσης φαίνεται να έχουν συμφωνήσει, ότι το Βερολίνο θα ρίξει στις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από τα δέκα, στα πέντε χρόνια, με προοπτική μείωσης του ποσοστού του ΑΕΠ, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, φέρεται να έχει δεχτεί η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους, να γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κυρίως για να έχουν περάσει οι γερμανικές εκλογές και να περιλαμβάνουν δράσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών κρατών, που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, συζητά για μονοετές πρόγραμμα, το οποίο θα «κουμπώνει» χρονικά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δηλαδή, στη συνέχεια η Ελλάδα, θα μπορεί να περάσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην μετεξέλιξή του, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ESF). Μία αλλαγή που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την εξαγορά των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα, από το ΔΝΤ, από το νέο σχήμα.
Δεσμεύτηκε για συμφωνία εντός Μαΐου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Πολύ σύντομα» η συμφωνία για την Ελλάδα εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Στη δευτερολογία του, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, για να δεσμευτεί προσωπικά για την ύπαρξη συμφωνίας έως τις 22 Μαΐου. Αναφερόμενος στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μία δεκαετία, είπε ότι «πρέπει να μειωθεί».
Όπως δήλωσε, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα το Μάιο. Πρέπει να γίνει το Μάιο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάπτυξη πέφτει και πάλι, τη στιγμή που χρειάζεται να συνεχιστεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Ναι έχετε την προσωπική μου δέσμευση ότι θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».
Και το χρέος στη συμφωνία του Μαΐου
Όπως παραδέχτηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup, «ναι θα συζητήσουμε το χρέος και η ελάφρυνση τού χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι το Εurogroup πέρυσι έδωσε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η οικονομία σε μια βιώσιμη πορεία (…) Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», τόνισε.
«9 φορές πάνω από το στόχο το ελληνικό πλεόνασμα», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος αφού απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που αντιστάθηκε στις πιέσεις, επισήμανε ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Αναφερόμενος στο θέμα των πλεονασμάτων, ο Γάλλος, ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος.
Για την επίτευξη στα συνολικής συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, είπε ότι θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», δήλωσε.
Που «έκατσε» το αφορολόγητο
Στο «καυτό» θέμα της μείωσης του ορίου για το αφορολόγητο, που θα επιβαρύνει ακόμα και τα κατώτερα εισοδήματα, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, έχει «γεννήσει» το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο, θα περικοπεί του κατά 3.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Πρακτικά αυτό σημαίνει φόρο (αντί για επιστροφή) σε εισοδήματα ακόμα και των 400 με 500 ευρώ, το μήνα.
Τα νέα όρια θα διαμορφωθούν ως εξής: 5.700 ευρώ από 8.636 ευρώ για τους άγαμους. 5.900 ευρώ από 8.864 , με ένα παιδί. Στις 6.100 ευρώ από 9.090 ευρώ για δυο παιδιά και στις 6.600 ευρώ από 9.545 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά. Το αφορολόγητο, αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020, με την παράλληλη εφαρμογή των αντίμετρων. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η μείωση του μικρότερου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%. Τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι η ελληνική Οικονομία, θα επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, του μνημονίου.
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281262-Kleisimo-tes-symphonias-me-toys-thesmoys-os-ten-Kyriake ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ