«Κορεσμένα μυαλά» στα κάγκελα Νο.2
Ανταπάντηση στον αγαπητό Γιώργο Γούλα.
Αγαπητέ Γιώργο, ανταποδίδω τον ίδιο βαθμό εκτίμησης και απορώ πως σκέφτηκες καν ότι ενδέχεται να «υπάρχει κάτι προσωπικό» όταν η κριτική μου εστιάστηκε αποκλειστικά στις πολιτικές θέσεις που διατύπωσες ασχέτως αν έγιναν επίσημα ή ανεπίσημα, σε καφενείο ή στο facebοοκ, υποθέτοντας ότι αυτές δεν μεταβάλλονται ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον. Καταρχάς θα ήθελα να σε πληροφορήσω (χρησιμοποιώ κι εγώ τον ενικό) ότι μάλλον λόγω φόρτου εργασίας δεν έχεις παρακολουθήσει την αρθρογραφία μου στην εφημερίδα «Ναυπακτία» ούτε επίσης τα περιληπτικά αποσπάσματα των άρθρων που αναδημοσιεύονται τακτικά στο “Lepanto Porto”. Ήδη έχουν δημοσιευτεί 4 άρθρα με τον γενικό τίτλο «Όχι άλλο κάρβουνο» και ακολουθούν τουλάχιστον 5 ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά. Το πρώτο άρθρο με υπότιτλο, «Ηλεκτρικός λενινισμός και ελληνικός λουδισμός», γράφτηκε στις 2/10 και δημοσιεύτηκε στις 11/10 στη «Ναυπακτία». Συνεπώς οι απαντήσεις στην υστερία που εκδηλώθηκε πανταχόθεν άρχισαν να δίδονται επί τη εμφανίσει και πολύ πριν πέσει η δική σου «σταγόνα». Άρα μάλλον εσύ με αδίκησες αλλά δεν σε παρεξηγώ γιατί προφανώς οφείλεται σε άγνοια. Μετά το δεύτερο άρθρο με υπότιτλο, «Φουτουρισμός και σταλινοφασισμός», που μαζί με το πρώτο είχαν εισαγωγικό χαρακτήρα δημοσιεύτηκε το άρθρο με υπότιτλο: «Πολιτικός σκοταδισμός» μέσω του οποίου έχει ασκηθεί σκληρή κριτική στην αντικοινωνική πολιτική του ΚΚΕ και ειδικότερα στην πάγια θέση που τηρεί εναντίον των ΑΠΕ παντού. Στο τέταρτο άρθρο, «Ψεκασμένοι στον κόλπο του “Lepanto”», η κριτική μετατοπίστηκε στο ψήφισμα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. και ιδιαιτέρως στον δήμαρχο Πατρέων κ. Κων/νο Πελετίδη καθώς πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ). Στα επόμενα άρθρα, που έχουν ολοκληρωθεί μεν αλλά πρέπει να έχεις λίγη υπομονή μέχρι να δημοσιευτούν, η κριτική επικεντρώνεται στην εισήγηση του δημάρχου Ναυπακτίας, στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις απαράδεκτες τοποθετήσεις των συναδέλφων σου οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση που επακολούθησε την Τετάρτη 9 Οκτώβρη. Στη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε η προκατάληψη των δημοτικών συμβούλων που εκφράστηκε με προσωπικές απόψεις ατεκμηρίωτες και εκτιμήσεις βασισμένες σε υποθέσεις ενώ απουσίασε παντελώς η επιστημονική μεθοδολογία στην προσέγγιση του θέματος. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχες κι εσύ καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι με πανεπιστημιακή παιδεία αλλά κανείς δεν θεώρησε ότι έχει καθήκον να υπερασπιστεί την επιστημονική αλήθεια αντικρούοντας τις ασυναρτησίες που ακούστηκαν από τους εισηγητές κατά του ΥΑΠ. Μάλιστα όχι μόνο δεν αντιδράσατε αλλά επιπλέον υπερψηφίσατε συνειδητά το ντροπιαστικό κείμενο του ψηφίσματος, που ισοδυναμεί με ψήφο στο σύγχρονο σκοταδισμό, απογοητεύοντας οικτρά όσους πίστευαν ότι οι εκπρόσωποι των επιστημών στα Δ.Σ. αποτελούν εγγύηση για ορθολογικές αποφάσεις. Αντ’ αυτού οι δημοτικοί σύμβουλοι υποδυόμενοι τους «Δον Κιχώτες» στον κόλπο του Lepanto επιδόθηκαν στο κυνήγι «θαλάσσιων ανεμόμυλων» ξεπερνώντας σε φαντασιοπληξία τον κλασικό ήρωα του Θερβάντες.
Μάλιστα όπως φαίνεται στο video που κατέγραψε την ντροπιαστική συνεδρίαση εσύ ο ίδιος εμφανίζεσαι αγανακτισμένος επειδή δεν είχαν παραστεί οι πρόεδροι των άμεσα «πληττόμενων κοινοτήτων», πλην Αντιρρίου, καθώς και των κοινοτήτων «με θέα στο συγκεκριμένο σημείο». Αυτό δείχνει ότι οι κάτοικοι των «πληττόμενων» περιοχών είναι πιο σώφρονες και δεν ακολουθούν την υστερία που παρουσιάστηκε ανεξήγητα, σαν επηδημία, στους δημοτικούς άρχοντες της Περιφέρειας. Μάλιστα φανερά ανικανοποίητος από το βαθμό αγωνιστικότητας που παρουσίασε το Δ.Σ. κατά του ΥΑΠ ζήτησες: «να πάρουμε απόφαση όχι ενός ψηφίσματος, εδώ απαιτείται η σημαία του πολέμου»! Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» που έλαβαν το λόγο σκορπώντας την απογοήτευση στην τοπική επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο. Τον ίδιο βέβαια βαθμό απογοήτευσης προκάλεσαν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις που διατύπωσαν με άκρως αντιεπιστημονικό λόγο διάφορα λαϊκίστικα επιχειρήματα αλιευμένα από τα προπαγανδιστικά σκοτάδια του διαδικτύου. Ποιος δημοτικός σύμβουλος ή ποια προοδευτική δημοτική παράταξη εκπροσώπησε τη μεγαλύτερη ίσως πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι το ΥΑΠ αποτελεί τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή της Ναυπακτίας και καθόλου «βάρος»;
Σχετικά λοιπόν με το ΥΑΠ αναφέρεις ότι θα υπάρξει περιβαλλοντική ζημία γιατί τα τσιμεντένια θεμέλια του πυλώνα κάθε Α/Γ μέσα στη θάλασσα θα έχουν το «μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου». Όμως ακριβώς στο ίδιο «γήπεδο ποδοσφαίρου» εδράζεται ο κάθε πυλώνας της Γέφυρας-Ρίου Αντιρρίου (διάμετρος 90 m, ύψος 25 m) με απόσταση 600 m περίπου μεταξύ τους ενώ οι Α/Γ θα απέχουν 2.330 m η μία από την άλλη. Δεν είμαστε γνώστες των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι καμιά αρνητική επίπτωση δεν έχει υπάρξει από τα «γήπεδα» της Γέφυρας ενώ αντιθέτως οι ψαράδες γνωρίζουν ότι αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες με διάφορα είδη ψαριών. Η δομή θεμελίωσης της γέφυρας λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος, προσελκύοντας πληθώρα θαλάσσιας ζωής, κατά συνέπεια, για ποιο λόγο θα υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα στα διπλανά γήπεδα; Η αλιεία θα πληγεί μόνο στο στάδιο κατασκευής των βάσεων και της τοποθέτησης των πυλώνων αλλά χωρίς να υπάρξει οικονομική ζημιά για τους αλιείς καθώς θα κάθονται στη στεριά και θα εισπράττουν γενναίες επιδοτήσεις για όσο χρειαστεί. Ο τουρισμός όπως προκύπτει από τα στοιχεία αντίστοιχων ευρωπαϊκών ΥΑΠ κοντά σε τουριστικούς προορισμούς (Historic town of Urk in Flevoland of Netherlands) θα αυξηθεί εκτός, αν η δημοτική αρχή είναι τόσο πολύ άχρηστη ώστε να μην μπορέσει να πουλήσει το πακέτο που θα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα του κόσμου με ταυτόχρονη θέαση 46 Α/Γ τελευταίας τεχνολογίας του μεγαλύτερου ΥΑΠ της χώρας! Όμως γίνε λίγο πιο σαφής: «ποια τουριστική τροχιά που επιθυμεί η περιοχή μπορεί προοπτικά να εμποδιστεί» και πώς; Όμως η φράση που παραθέτεις: «τελικά να κινδυνεύει η περιοχή μας να γίνει δάσος Αιολικών ή αλλιώς Πτολεμαΐδα των Αιολικών» κινεί πάλι υποψίες για προκατάληψη κατά του ΥΑΠ καθώς τι είδους κίνδυνος μπορεί να προέλθει από ένα «δάσος» ανεμογεννητριών που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με μηδέν ρύπους, όσο πυκνό κι αν είναι, με οτιδήποτε παραπέμπει συνειρμικά η «βρόμικη» λέξη «Πτολεμαΐδα» που χρησιμοποποίησες;
Ο Πνευματικός μου Πατέρας έχει απαγορεύσει τη χρήση του Facebook και συνεπώς δεν γνώριζα σε ποιο διαδικτυακό χώρο πρωτοπαρουσίασες τις απόψεις σου αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αποτελούν λογική συνέχεια των θέσεων που υποστήριξες εναντίον του ΥΑΠ στο Δ.Σ. Συνεπώς η απάντηση που έλαβες δεν «έτυχε» αλλά προκλήθηκε από τις σεβαστές κατά τα άλλα θέσεις που ορθώς κοινοποίησες ως πολιτικό πρόσωπο οι οποίες όμως κρίνονται χωρίς αυτό φυσικά να υποκρύπτει οποιαδήποτε εμπάθεια προς το πρόσωπό σου. Τουναντίον εξακολουθώ να τρέφω εκτίμηση παρά τις διαφαινόμενες διαφωνίες μας για το ΥΑΠ του Πατραϊκού. Εξάλλου οι συνάδελφοί σου για τους οποίους παραπονέθηκες θα υποστούν ομοίως σκληρή κριτική, πάντα φιλικά και με εκτίμηση, προσεχώς κατά τη συνέχεια της σχετικής αρθρογραφίας όπως ανέφερα. Άρα φρόντισε να μην χάσεις και τα επόμενα φύλλα της «Ναυπακτίας» ώστε να πληροφορηθείς τα επιχειρήματα μιας διαφορετικής άποψης που στηρίζεται περισσότερο ίσως σε επιστημονικές βάσεις παρά σε λαϊκούς μύθους κι ας είναι αχρείαστη. Παρεμπιπτόντως εκκρεμούν αρκετά ερωτήματα που σου έθεσα τα οποία παραμένουν αναπάντητα. Περιμένουμε επίσης τόσο από την δημοτική παράταξη που ανήκεις όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ να ενημερώσουν επίσημα τους πολίτες για την τελική στάση που θα τηρήσουν ως προς το ΥΑΠ του Πατραϊκού ώστε να ξέρουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θ’ αφήσουμε.
Όμως χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που δηλώνεις ευθαρσώς ότι «δεν είσαι εναντίον των ΑΠΕ» και πως έχεις ψηφίσει υπέρ για τα χερσαία Αιολικά Πάρκα. Προσδοκούμε, επανεξετάζοντας τις θέσεις σου να μεταστραφείς ψηφίζοντας υπέρ και για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο καθώς τα οφέλη είναι σαφώς πολλαπλάσια ακόμα και από το σύνολο των δήθεν αρνητικών επιπτώσεων που προπαγανδιστικά διακινούν οι αρνητές. Βέβαια οφείλουμε να έχουμε και κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι ομοίως υπέρ των ΑΠΕ δηλώνει και ο δήμαρχος Ναυπακτίας αλλά κινητοποιεί τους τοπικούς φορείς κατά του ΥΑΠ. Υπέρ των ΑΠΕ δήλωσε και ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Μεσολογγίου, στην πρόσφατη συγκέντρωση φορέων υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας στην αίθουσα «Ναυπακτία». Όμως στο λογύδριο που εκφώνησε δεν έκρυψε το μένος του κατά των Α/Γ καθώς, παρά τις λιγοστές φράσεις του, πρόλαβε να χαρακτηρίσει τις ανεμογεννήτριες: «εκτρώματα», δις, αυθόρμητα και όντας σίγουρος ότι το κοινό στο οποίο απευθυνόταν είχε την ίδια άποψη! Πράγματι και ο δήμαρχος Δωρίδας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εναντίον των ΑΠΕ δήλωσε: «κατέστρεψαν τα βουνά και τώρα πάνε να καταστρέψουν και τις θάλασσες»! Υπέρ των ΑΠΕ τάσσεται και η «Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος» αλλά δημοσιεύει τρισάθλιο ψήφισμα που βρίθει ψεμάτων και ανοησιών με τίτλο: «ΟΧΙ στο Θαλάσσιο Τέρας του Πατραϊκού κόλπου». Μα, αν υπάρχουν τόσοι φανατικοί υποστηρικτές των ΑΠΕ στην περιοχή μας τότε «προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός»; Ας συμφωνήσουμε λοιπόν όλοι στην αναγκαιότητα για παραγωγή φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ καθώς και ότι οι σύγχρονες Α/Γ υπερέχουν σε σχέση με τις διαθέσιμες πηγές αγκαλιάζοντας τα ενεργειακά «τέρατα» των ΥΑΠ στα οποία η ανθρωπότητα βασίζει τις τελευταίες ελπίδες της για τη σωτηρία του Πλανήτη. Ελπίζω σύντομα να τα πούμε από κοντά μεταφέροντας τον εποικοδομητικό διάλογο σε κάποιο τοπικό καφενείο.
Με εκτίμηση,
Ηλίας Σπυρόπουλος.