Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία – Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία – Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος
Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία – Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος

Έλεγχοι σε όλους τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι των Περιφερειών όπως προβλέπει κατεπείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, μετά την ύπαρξη θετικών κρουσμάτων, ενώ πολλά σχολεία περιμένουν μάσκες.

Το κουδούνι χτυπά επισήμως τη Δευτέρα (14/11) για περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, σε συνολικά 13.000 σχολικές μονάδες και μαζί του έρχονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι λόγω του κορωνοϊού.

Ειδικότερα με κατεπείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματεία του υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις ζητείται να γίνουν Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

«Κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας «με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Τι θα ισχύει στο σχολικό συγκρότημα

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Τι αναφέρεται για τους χώρους εστίασης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.

Έλεγχοι όμως θα πρέπει να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Αυτά είναι τα μέτρα

Στην εγκύκλιο του υπουργείου υγείας γίνεται εκτενής αναφορά για το τι θα πρέπει να ελέγχουν οι αρμόδιοι, αλλά είναι άγνωστο σε τι συχνότητα μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτές οι επισκέψεις για την τήρηση των μέτρων.

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων είναι:

-Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά

διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης – κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)

-Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

-Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα

-Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

-Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η εγκύκλιος «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».

-Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων

-Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

-Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Θετικός εκπαιδευτικός σε σχολείο στην Αγία Παρασκευή – Πολλά σχολεία περιμένουν μάσκες

Εν τω μεταξύ, θετική σε τεστ κορωνοϊού βρέθηκε εκπαιδευτικός σε σχολείο στην Αγία Παρασκευή, όπως αποκάλυψε στο «Open TV», ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο ΕΟΔΥ, «αρνείται να επισκεφτεί το σχολείο να πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση» με το πρόσχημα ότι «πρόκειται για μικρή δομή». Την ίδια ώρα, οι ετοιμασίες στα σχολεία είναι πυρετώδεις, πάντως μάσκες (αυτές είναι που θα μοιραστούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς), αντισηπτικά και επιπλέον προσωπικό καθαριότητας λείπουν από τα περισσότερα σχολεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζορμπάς, είπε ότι η εκπαιδευτικός έκανε το τεστ πριν από δύο ημέρες, όταν και βρέθηκε θετική σε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στους συναδέλφους της να αποχωρήσουν από το σχολείο. Όπως είπε έχει γίνει ήδη απολύμανση στο σχολείο, όπου τη Δευτέρα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους μαθητές καθώς τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

O δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση, ούτε έχει προχωρήσει σε τεστ στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. «Καλώ τον ΕΟΔΥ να κάνει τα απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ζορμπάς, που αποκάλυψε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει στα χέρια του ούτε μία, από τις 19.000 μάσκες που αναμένει ο Δήμος του για τα σχολεία της περιοχής. «Δεν έχουμε ενημέρωση για παραλαβή μέσα στο Σαββατοκύριακο» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Open TV», από τα πέντε εκατομμύρια μάσκες, που πρέπει να δοθούν στους μαθητές όλων των σχολείων, τα δυο εκατομμύρια θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα και όχι ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν ένας εκπαιδευτικός και μια καθαρίστρια σε δυο σχολεία και στο Περιστέρι. Τα κρούσματα ήταν στο 30ο δημοτικό σχολείο και στο 16ο Γυμνάσιο όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μια καθαρίστρια και ένας εκπαιδευτικός αντίστοιχα.

Επίσης, πριν από μερικές ημέρες το ίδιο θέμα δημιουργήθηκε σε σχολείο στην Καλλιθέα, καθώς ένα κρούσμα σε δάσκαλο, έφερε στο φως χάος και σύγχυση αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Mega» ο δάσκαλος που είχε εμφανιστεί στη θέση του 1η Σεπτεμβρίου βρέθηκε θετικός στο τεστ κορονοϊού αφού ήδη είχε βρεθεί στον ίδιο χώρο με άλλους 20 συνάδελφους του.

Να σημειωθεί πως άμεσα όλοι οι εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι στα σχολεία θα υποβληθούν σε τεστ για να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα (14/09).

Κρούσματα σε δύο μεγάλα ιδιωτικά σχολεία

Εξάλλου, από την Πέμπτη (10/09) έχουν τεθεί σε συναγερμό δύο μεγάλες ιδιωτικές σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν χιλιάδες μαθητές, αφού εντοπίσθηκαν κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στο ένα σχολείο βρέθηκαν θετικοί στον ιό δύο εκπαιδευτικοί, ενώ στο άλλο, ένα μέλος του προσωπικού.

Σε ένα από τα δύο σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί την Παρασκευή (11/09) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβάλει σε τεστ για τον κορονοϊό όλο το προσωπικό έπειτα από αίτημα του ίδιου του σχολείου. Το βέβαιο είναι ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση σε όλο το προσωπικό και των δύο σχολικών μονάδων.

«Οι μάσκες δεν έχουν φτάσει ακόμη στα σχολεία – Θα υπάρξουν προβλήματα τη Δευτέρα»

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την έγκαιρη προμήθεια μασκών στα σχολεία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με προβλήματα υγείας.

Οι ετοιμασίες στα σχολεία είναι πυρετώδεις, αλλά όπως αναφέρθηκε μάσκες, αντισηπτικά και επιπλέον προσωπικό καθαριότητας λείπουν από τα περισσότερα σχολεία και πρέπει να είναι όλα στη θέση τους για τη Δευτέρα (14/09). «Οι μάσκες δεν έχουν φτάσει ακόμη στα σχολεία. Θα υπάρξουν προβλήματα τη Δευτέρα», είπε στο «ΑΝΤ1» ο Θ. Κικίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος).

Πηγές: ethnos.gr, OPEN TV, ANT1, Mega

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...