Κορωνοϊός: «Χωρίς μάσκα υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της πανδημίας»

Κορωνοϊός: «Χωρίς μάσκα υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της πανδημίας»
Κορωνοϊός: «Χωρίς μάσκα υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της πανδημίας»

Καθώς ξεκίνησε σήμερα στη Δανία η άρση για τη υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει ανοίξει η συζήτηση σε πολλές χώρες για ανάγκη της υποχρεωτικότητας. Ωστόσο επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο ιός είναι παρών και ενδέχεται να επανεμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, από τις μεταλλάξεις που είναι πολύ πιο μολυσματικές.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, της Γερμανίας, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να καταργηθεί γενικώς. Σε περιοχές με πολύ χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να αρθεί επίσης σταδιακά και σε εσωτερικούς χώρους».

Ωστόσο επιστήμονες στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, όπως ο Έμπερχαρντ Μπόντενσατς, διευθυντής του Ινστιτούτου Δυναμικής και Αυτο-Οργάνωσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ του Γκέτινγκεν ο οποίος επισημαίνει ότι «εάν, μετά τη διακοπή των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ, καταργήσουμε πλέον σε πολλές περιπτώσεις και την μάσκα, ουσιαστικά θα ζούμε όπως και πριν από την πανδημία. Ο ιός όμως είναι ακόμα παρών και είναι πολύ πιο μολυσματικός λόγω των μεταλλάξεων. Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψει η πανδημία;».

Όπως τονίζει «με την κατάργηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ, αυξάνεται ο κίνδυνος συνάντησης ενός ατόμου με κάποιον εξαιρετικά μεταδοτικό ασυμπτωματικό φορέα του ιού σε εσωτερικό χώρο, όπως επίσης και ο κίνδυνος της έκθεσης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ιών σε εσωτερικούς χώρους, αφού πολλά μολυσμένα άτομα δεν θα εντοπίζονται πλέον».

Επισημαίνει ότι με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να αυξάνεται πιο αργά, αλλά μπορεί επίσης να αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Και η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας, Εύα Γκριλ, θεωρεί σημαντικό να φοράμε μάσκα επί του παρόντος, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους. Οι μάσκες είναι μια απλή και αποτελεσματική προστασία, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Αφορά επίσης και στην προστασία από πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων, Κρίστοφ Άσμπαχ, δήλωσε ότι θεωρεί «κατανοητή μια ενδεχόμενη απόφαση να καταργηθεί η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς χώρους, το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως ποιος βαθμός κινδύνου είναι αποδεκτός. Η πιθανότητα συνάντησης ενός μολυσμένου ατόμου σε εσωτερικούς χώρους παραμένει μεν η ίδια με ή χωρίς μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης όμως είναι φυσικά υψηλότερος χωρίς μάσκα».

Ενώ τάχθηκε επίσης «υπέρ της κοινής λογικής των ανθρώπων να αυτοπροστατεύονται σε κρίσιμες καταστάσεις ανεξάρτητα από τις οδηγίες».

Στη Γερμανία τόσο το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) όσο και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ζητούν την πλήρη άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας.

Πηγή: kontranews.grΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...