Κοτζιάς: Η Βρετανία κατανοεί καλύτερα τις θέσεις μας για κατάργηση των εγγυήσεων

Κοτζιάς

«ΑΝΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ»

Η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο τέθηκαν επί τάπητος στις διαβουλεύσεις που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών συμμετείχαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

«Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας, σε ό,τι αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά -κατά τη γνώμη μας παράνομα- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων», ανέφερε ο Νικός Κοτζιάς σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σχολιάζοντας αρνητικά για την ελληνική πλευρά δημοσιεύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου τόνισε ότι «κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού -καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα- επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα.

Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

De Morgen: Ο Ερντογάν ευθύνεται για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτει τις ευθύνες για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η βελγική εφημερίδα «De Morgen», καθώς, όπως σημειώνει, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για την επανένωση της νήσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «De Tijd», σημειώνει κι αυτή ότι με την στάση του ο Τούρκος Πρόεδρος «σπείρει αμφιβολίες για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων», καθώς η κατηγορηματική του διαβεβαίωση ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν για πάντα στο νησί λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης.

Τέλος, με σκωπτικό τρόπο αντιμετωπίζει η «De Morgen» το πράσινο φως που έδωσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία. Λίγο ακόμα και το όνειρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034 θα γίνει πραγματικότητα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Οζόι: Ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει στρατεύματα στην Κύπρο για να έχει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο προκειμένου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους υπερεθνικιστές στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Χισάρ Οζόι μιλώντας στο Sputnik.

«Τα θέματα της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι όλα ζητήματα στα οποία είναι έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματός της και εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος.

Για τον λόγο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος χρειάζεται την υποστήριξη των Τούρκων υπερεθνικιστών, που επικρίνουν τους πιθανούς συμβιβασμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό», εξήγησε ο Χισάρ Οζόι.

Την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν επ’ αόριστον στην Κύπρο και ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την απομάκρυνσή τους.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη στον εγγυητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, καθώς το μπλοκ έχει αποδειχθεί ανίκανο να διασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί και τη συμμόρφωση σε μια συμφωνία επανένωσης.

«Είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να μην πάρει ξεκάθαρη θέση μέχρι γίνει το δημοψήφισμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών», εξήγησε ο Χισάρ Οζόι.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...