Με ποντικοφάρμακο δηλητηρίασαν τον σκύλο σε περιοχή της Κρήτης
Μια γυναίκα συνελήφθη στην Ιεράπετρα, και οδηγήθηκε ενώπιον Εισαγγελέα, μετά από επώνυμη καταγγελία για δηλητηρίαση αδέσποτου σκύλου, που βρέθηκε νεκρός σε ορεινή περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, την Πέμπτη.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά την καταγγελία, η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με υπάλληλο της θηροφυλακής Α’ ΚΟ Κρήτης & Δωδεκανήσου και μετά από κατευθυντήριες οδηγίες της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς , διενήργησαν έλεγχο και διερεύνηση της υπόθεσης σε αστικό-αγροτικό περιβάλλον.
Κατά τη διενέργεια της αυτοψίας, ο ειδικός εκπαιδευμένος σκύλος της θηροφυλακής εντόπισε: (α) δηλητηριασμένο ζωικό δόλωμα, εμπλουτισμένο με άγνωστη ουσία εναποθετημένο στο φυσικό περιβάλλον, εντός αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας της φερόμενης ως δράστιδας και δραστικές ουσίες που πωλούνται ελεύθερες στο εμπόριο προς εξόντωση τρωκτικών (ποντικοφάρμακο).
Άμεσα η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη της γυναίκας και στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας οδηγήθηκε ενώπιων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα που κατασχέθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία, αφού συσκευάστηκαν αεροστεγώς, απεστάλησαν για χημική ανάλυση στη Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους, Χ.Υ. Κρήτης για περαιτέρω εξέταση και τυχόν ταυτοποίηση.
Η Εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε την εκταφή και τη νεκροψία του αδέσποτου ζώου προς εξακρίβωση της αιτίας θανάτου για πιθανό συσχετισμό των δύο υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: «Να υπογραμμίσουμε ότι πλέον με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν.5003/2022), για αξιόποινες πράξεις το προσωπικό της ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας [ν. 4620/2019, (Α’ 96)]. Ενώ σύμφωνα με το Ν.4830/2021 αποτελεί ένα από τους βασικούς φορείς ελέγχους ως προς την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς (άρθρο 3 ν. 4830/2021, Α’ 169).
Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους ιδίως με δηλητηρίαση, αποτελούν κακοποίηση και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος (ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και χρηματική ποινή καθώς και διοικητικό πρόστιμο 30.000 έως 50.000 χιλιάδες ευρώ) .
Στόχος της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, μεταξύ άλλων, είναι η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την εξάλειψη των φαινομένων κακοποίησης και την εξασφάλιση των κανόνων ευζωίας τους».
protothema.gr