Κρίσιμες συναντήσεις του Αλέξη για το χρέος

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΠΤΥΞΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσες λύσεις για το Χρέος και την αξιολόγηση, θα διεκδικήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει, με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα έχει συναντήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο,  με όλους τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης και φαίνεται αποφασισμένος να πιέσει Μέρκελ και Ολάντ. Μόνο έτσι, η ελληνική Οικονομία μπορεί να  βγει από το τέλμα και να επιστρέψει στην Ανάπτυξη. Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλα μέτρα, δίκαιη συμφωνία, με ελάφρυνση του χρέους και «μείωση» των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζοντας στους δανειστές ότι η Ελλάδα έκανε όλα όσα είχε δεσμευτεί. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει την συμφωνία. Αυτό που μεταφέρουν άνθρωποι κοντά στο Μαξίμου είναι ότι ο Πρωθυπουργός, θα εκφράσει την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου,  αλλά και να πιέσει ώστε να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για το χρέος και όχι να περιμένουμε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

 

 Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι γεμάτο, αλλά με εξαίρεση τη  χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που ήδη έχει εκφράσει την συμπαράστασή του, τα υπόλοιπα ραντεβού, θα είναι η «διαπραγμάτευση πριν την διαπραγμάτευση».  Η πρώτη συνάντηση των υπουργών με τους δανειστές στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή.  Στο κέντρο εξουσίας των Βρυξελλών, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει απευθείας  πρόσβαση στους ομολόγους του, Πρωθυπουργούς αλλά και Προέδρους και Καγκελαρίους.

Το πεδίο είναι ανοιχτό για να παρθούν αποφάσεις πάνω από το «κεφάλι» του κ. Σόιμπλε και του κυρίου Ντάισελμπλουμ. Ειδικά τώρα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο βρίσκονται σε σύγκρουση με την Ιταλία για τον Αναπτυξιακό προϋπολογισμό της και την Πορτογαλία που την οδηγούν σιγά-σιγά πίσω στα μνημόνια, έχει ανοίξει ο δρόμος για ακόμα περισσότερες συμμαχίες.

Η Άγκελα Μέρκελ, είναι αποδυναμωμένη, καθώς η Γερμανία έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και τα χτυπήματα από την αντιπολίτευση και τις δημοσκοπήσεις είναι απανωτά. Ειδικά σε θέματα όπως το προσφυγικό, η πίεση που δέχεται είναι αφόρητη και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην πρώτη γραμμή της κρίσης, στα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Οι Τούρκοι, μέρα με την μέρα, αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο συνεργάτη. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στήριξη, να κρατήσει άθικτα τα σύνορα της Ευρώπης. Όμως όχι η Ελλάδα που καταρρέει από τα μνημόνια και η κυβέρνηση χάνει έδαφος, λόγω των μέτρων του μνημονίου, που χρειάζεται να υλοποιήσει. Η Ελλάδα «ασπίδα» απέναντι στις προσφυγικές ροές, θα μπορούσε να είναι μόνο η Ελλάδα, που έχει κερδίσει από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Που μετά τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου κέρδισε το «κούρεμα» του χρέους και με την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά, αποκαταστάθηκε και η εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους εταίρους. 

Αν η Γερμανίδα Καγκελάριος δει το πόσα έχει να κερδίσει, από μία δυνατή Ελλάδα, τότε μόνο μπορεί να μπει και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χρέος.  Μαζί με την στήριξη των παραδοσιακών συμμάχων της κυβέρνησης στην Ευρώπη, παλιούς και νέους, με σχέσεις που έχει σφυρηλατήσει ο Πρωθυπουργός, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του 2015, μπορεί να έρθει κοντά η συμφωνία με τους δανειστές.

 Κατά τη  διήμερη Σύνοδο Πέμπτη και Παρασκευή, οι ηγέτες της Ευρώπης, θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα της μετανάστευσης, του εμπορίου και των σχέσεων με τη Ρωσία, κυρίως εξετάζοντας τον ρόλο της στο ζήτημα της Συρίας.

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, θα βρεθούν στην ιδανική θέση, για να πετύχουν μια συμφωνία, που θα κλείσει την διαπραγμάτευση του Χίλτον, πριν καλά-καλά αρχίσει. 

 
Κρίσιμες αποφάσεις στην Φρανκφούρτη για χρέος και ρευστότητα!

 Ακριβότερο ή φτηνότερο χρήμα; Θα περάσει του Ιταλού ή του Γερμανού; Η χρηματοδότηση, ειδικά των κρατών της νότιας Ευρώπης και το τύπωμα νέου χρήματος από την ΕΚΤ, θα πέσουν στο τραπέζι του ΔΣ  στη Φραγκφούρτη. Το «φτηνό» χρήμα, φέρνει καλούς οιωνούς για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας και μία καλή εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα σήμαινε ότι έρχεται πιο κοντά και το καυτό θέμα του χρέους!

 Στο σημερινό συμβούλιο, θα φανούν τις προθέσεις του Ευρωσυστήματος για το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative easing – QE), ένα πρόγραμμα που η επέκτασή του θα σήμαινε μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή και αύξηση της ρευστότητας για την ελληνική Οικονομία.

Από την μία, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που έχει δηλώσει ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για την νομισματική πολιτική και την «μάχη» των πλειστηριασμών.  Από την άλλη πλευρά, όσοι θέλουν σκληρότερο ευρώ -ακριβότερο νόμισμα – στα πρότυπα του Μάρκου, μία πλευρά που πρεσβεύει τις θέσεις του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν.

 Αν και ο ισχυρός Ιταλός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, δεν έχει ακόμα βάλει όλα τα όπλα στο τραπέζι, οι κεντροευρωπαίοι, πιέζουν για μεγαλύτερα επιτόκια.  Ο Μ. Ντράγκι φαίνεται πως έχει την στήριξη των περισσότερων κεντρικών τραπεζιτών υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και μετά το Μάρτιο, με τις καλύτερες υποθέσεις των Οικονομολόγων να την τοποθετεί μέχρι και το φθινόπωρο του 2017. 

 Ακόμα και αν το πρόγραμμα δεν επεκταθεί, η κυβέρνηση και η ΤτΕ, έχουν εκφράσει αισιοδοξία για άντληση 4-4,5 δις ευρώ. Αν επεκταθεί, τότε το ποσό ανεβαίνει και μπορεί να αντληθούν κατ’ ελάχιστο 5 δις ευρώ.

 Πάντως στην τελευταία του τοποθέτηση ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιάννης  Στουρνάρας, εκτίμησε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2016.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...