Κυβέρνηση: Στρατηγική Μητσοτάκη οι εκλογές και το τέταρτο μνημόνιο

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΘΡΑΚΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Ο βραχνάς των διαπραγματεύσεων και ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, επανέφερε τα σενάρια προσφυγής της κυβέρνησης στις κάλπες.

Επιπλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε μόλις προχθές στους βουλευτές του ότι «αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε ενδεχομένως προσφυγή σε κάλπες και 4ο μνημόνιο», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συζητήσεις με τους δανειστές. Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας ξεκινά σήμερα διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα περάσει από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ θα πραγματοποιήσει και ανοιχτή ομιλία στην πρωτεύουσα της Ροδόπης. Επίσης, θα επισκεφθεί μειονοτικό χωριό και μειονοτικό σχολείο στην Ξάνθη, για να καταλήξει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όπου και θα εγκαινιάσει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον επομένως, αναμένονται τα μηνύματα που θα στείλει τόσο προς την γείτονα (με φόντο τις προκλήσεις Ερντογάν), όσο και προς τους δανειστές.

Μαξίμου: Εκλογές θέλει η ΝΔ

Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, βρίσκονται στο στόχαστρο του Μαξίμου.Κεντρική γραμμή –όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού- είναι ότι «οι εκλογές σήμερα εξυπηρετούν το σχεδιασμό της ΝΔ για τέταρτο μνημόνιο».

Επιμένοντας, ότι η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη συνοψίζεται στα εξής βήματα: αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αποτυχία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, ώστε να γίνουν εκλογές και να φέρει τέταρτο μνημόνιο.

Σκουρλέτης: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι εκλογές

Κατά τα λοιπά, τον τόνο της κυβέρνησης έδωσε μέσα από συνέντευξή του στον Real fm, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διαμηνύοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Δεν συμφέρουν τη χώρα, την υπόθεση της αξιολόγησης ούτε την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, ενώ πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό αναπαράγεται από τον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι μια καλή συνταγή για να καλύπτει την ένδεια των επιχειρημάτων του που είναι ταυτόσημες με τις λογικές των μνημονιακών προτάσεων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. «Αν οδηγηθούμε σε εκλογές αυτό θα έχει να κάνει από την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και αυτό δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.

Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη-χωρίς να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης-μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές αλλά θα είναι κάτι επιζήμιο», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για τον αν θα είναι εφικτό να έχει κλείσει μέχρι τότε, απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς απόλυτα βέβαιο, όπως είπε. «Στη σημερινή Ελλάδα το να συζητάει κανείς για διευκόλυνση των απολύσεων είναι τραγικό. Εμάς μας ενδιαφέρει να ανοίγουμε εταιρείες και να στηρίζουμε αυτές που ήδη υπάρχουν», υποστήριξε στη συνέχεια ο υπουργός.

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ αν επιμένει σε τέτοια θέματα», είπε και συμπλήρωσε πως ο μέσος όρος ανάμεσα στις απόψεις του ΔΝΤ και της Γερμανικής πλευράς δεν ευνοούν τα συμφέροντα της χώρας. Τέλος, αναφορικά με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως αντιτάχθηκε στην έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων και είναι ανοιχτός στα θέματα των συλλογικών απολύσεων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη για μέγιστη συνεννόηση, τονίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση πίεζε τη ΝΔ για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κινείται στη λογική της συνεννόησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, καλώντας και τη ΝΔ να κάνει το ίδιο αλλά και όσον αφορά ειδικότερα το θέμα του χρέους να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...