Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πάγος «έσπασε», η συναίνεση θα δοκιμαστεί στην πράξη – Ορόσημο η Προεδρία της Δημοκρατίας

Για τρία χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχαν το προνόμιο της απευθείας επικοινωνίας. Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν…από απόσταση και μόνο δια της αντιπαράθεσης. Χθες, για μια ώρα και ένα τέταρτο, ο πάγος αναντίρρητα «έσπασε» και η συζήτηση που έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφεται ως «πολύ καλή» και «θεσμική» και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δια μακρόν, οι δύο άνδρες συζητούσαν τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ στη συνέχεια μπήκαν και σε όλο το φάσμα της εγχώριας ύλης, με τον πρωθυπουργό να «παραχωρεί» το προνόμιο της πρώτης κίνησης στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος παρουσίασε διάφορες σκέψεις και προτάσεις.

Η κοινή συνισταμένη της συζήτησης, πέρα από επιμέρους συγκλίσεις και λογικές αποκλίσεις, είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να έχουν έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και να συζητούν για τα μείζονα θέματα ή γι’ αυτά που υπερβαίνουν τη χρονική θητεία μιας κυβέρνησης. Φερ ειπείν, όταν η συζήτηση γύρισε στο δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε στον κ. Ανδρουλάκη τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και του έδωσε σε έντυπη μορφή την εθνική στρατηγική που παρουσιάστηκε προ ολίγων μηνών. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο για το δημογραφικό όσο και για το στεγαστικό. Και για το Σύνταγμα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον κ. Ανδρουλάκη ότι δεν έχει «ταμπού» ενόψει της επικείμενης συζήτησης για την επιλογή των άρθρων προς αναθεώρηση που θα γίνει σε ύστερο χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ασμένως την πρόταση Ανδρουλάκη για αποσύνδεση της επιλογης των ανώτατων δικαστικών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εκ νέου και πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές-κατά το πρότυπο των ευρωεκλογών.

Crash test η Προεδρία

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δεν περιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει την οξεία αντιπολιτευτική στρατηγική. «Αυτοί θα εφαρμόσουν τη δική τους στρατηγική και εμείς τη δική μας», λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ετεροκαθοριστεί από τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων.

Σε κάποια μείζονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη σύμπνοια. Στον προϋπολογισμό, φερ ειπείν, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες όπως και πέρυσι, ενώ ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει την επιλογή της για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να «περάσει» από τη Διάσκεψη των Προέδρων με το νέο έτος. Προς τούτο, θα απαιτηθεί και η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ.

Το μείζον πεδίο συναίνεσης, όμως, είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα, κάτι που θα κάνει με τον νέο έτος και αφού σταθμίσει όλες τις πολιτικές επιλογές. Η εκ νέου επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαντάζει μάλλον απίθανη, αλλά ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Και ει δυνατόν να εκλεγεί και με μια πλειοψηφία που να υπερβαίνει τον αριθμό βουλευτών της ΝΔ, ώστε να μην εκληφθεί ως «στενά κομματικός» Πρόεδρος. Βεβαίως, δέχεται εισηγήσεις και σταθμίζει πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροδεξιά, ενώ στο παρασκήνιο «οργιάζουν» τα σενάρια ότι από το ΠΑΣΟΚ θα προταθεί ο Εύαγγελος Βενιζέλος, ένα πρόσωπο που αρκετοί «γαλάζιοι» θα στήριζαν. Από την άλλη, αρκετές πηγές αναφέρουν το όνομα του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενώ εσχάτως «παίζει» στο παρασκήνιο και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Τα «ναι» και τα «όχι» του Ανδρουλάκη

«Ναι» στην επιστολική ψήφο που θα ισχύσει μόνο για τους ομογενείς και στις βουλευτικές εκλογές, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη τους συνάντηση που κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά και κατά την οποία μίλησαν αναλυτικά για τα μείζονα θέματα που αφορούν στη χώρα και τη γύρω περιοχή.

Οι δυο τους ανέλυσαν σε βάθος τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα- συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μια σειρά πρωτοβουλιών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν έδειξαν να βιάζονται για την ανανέωση του ραντεβού, που έγινε τρία χρόνια μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι δεδομένο ότι η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποντάρουν και θα συνεχίσουν τις σκληρές αντιπαραθέσεις με την κυβερνητική παράταξη. Σήμερα για παράδειγμα ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει να αναδείξει από το βήμα της Ολομέλειας της Bουλής τις διαφορετικές απόψεις και προτάσεις όσον αφορά στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό, τον αλγόριθμο υπολογισμού και τις συλλογικές συμβάσεις. Κατά τη μονομαχία με τον πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας να τις υιοθετήσει η κυβερνητική πλευρά.

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να επιμείνει στην συζήτηση που θα μπορούσε για παράδειγμα να ενδιαφέρει ένα συνασπισμό κομμάτων (όπως είναι το ΠΑΣΟΚ) και το μπόνους των 40 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Ήταν – σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη – μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου συζητήθηκε η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, εξελίξεις στη Μ. Ανατολή) και ζητήματα κράτους δικαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε στο αίτημα τονίζοντας ότι θα αναλάβει δράση η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης που βρήκε ανταπόκριση και για την πρόταση-σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή ως προς τα θέματα της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που φάνηκε ότι θα εξετάσει ο πρωθυπουργός όταν εκκινήσει η διαδικασία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Τέλος, καταγράφηκε η διαφωνία τους ως προς τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη golden visa και την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.

«Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στην Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις», δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης εννοώντας ότι η συναίνεση δεν είναι μόνο δική του υπόθεση. Ο ίδιος και το κόμμα του άλλωστε, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «θα πούμε τα “όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές- χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο».

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...