Λίβανος: Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων – Υπό κράτηση 16 ύποπτοι

Λίβανος: Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων – Υπό κράτηση 16 ύποπτοι
Λίβανος: Υπό κράτηση 16 ύποπτοι - Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων

Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.

Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αξιωματούχων στο λιμάνι

Παγώνουν οι λογαριασμοί αξιωματούχων που εργάζονταν στο λιμάνι και το τελωνείο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, έπειτα από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμένα της πόλης και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων και ενώ διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της έκρηξης στη Βηρυτό.

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6 Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον εφέτη γενικό εισαγγελέα.

Ολιγωρία υπευθύνων οδήγησε στην έκρηξη στη Βηρυτό
Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού, Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων, Μπάντρι Ντάχερ, και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.

Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και αποτέλεσε το «σημείο μηδέν» της έκρηξης στη Βηρυτό την Τρίτη, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

Διεθνή έρευνα για τα αίτια της έκρηξης στη Βηρυτό ζητάει ο Μακρόν
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5.000.

«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, κατ’ αρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυβούν πράγματα, αλλά και για να μην υπάρξει αμφιβολία», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία του Λιβάνου να προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές», προκειμένου να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. «Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές».

Νωρίτερα, πολίτες συγκεντρώθηκαν σε συνοικία που ισοπεδώθηκε από την έκρηξη στη Βηρυτό, ζητώντας από τον Γάλλο πρόεδρο αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του κράτους.

Διάσκεψη για τον Λίβανο προανήγγειλε ο Μακρόν
Παράλληλα, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο «εντός των επόμενων ημερών». «Εντός των επόμενων ημερών θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό», επισήμανε ο Μακρόν.

Οπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στόχος της διάσκεψης θα είναι να κινητοποιήσουμε «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...