«Λευκός καπνός» βγήκε τελικώς από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όσον αφορά την συγκρότηση του ΕΣΡ και η έκτη κατά σειρά απόπειρα απέδωσε με τα κόμματα να συγκλίνουν στην αναγκαιότητα να προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 ώστε να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην πρόταση πρόεδρος του ΕΣΡ να είναι ο Θανάσης Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης. Ως μέλη πρότεινε να είναι οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λίλιαν Μήτρου και Γιώργος Σαριδάκης. Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση βγήκε ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος και εισήλθε ο καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός.
Το παρασκήνιο
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς έκανε ένα βήμα πίσω, αναφορικά με τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα, υιοθετώντας ταυτόχρονα την πρόταση της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε όσον αφορά την συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου.
«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο κ. Βούτσης παρουσιάζοντας αρχικώς τη συμβιβαστική του πρόταση κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων.
Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης». Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
«Λυπάμαι που δεν το σκεφτήκαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο τον οποίο ο κ. Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ. Παράλληλα, χαιρέτισε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «χαιρόμαστε που οι συνάδελφοι της ΝΔ άλλαξαν στάση».
«Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν τον χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
«Αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά η άποψή μας είναι σταθερή» πρόσθεσε.
«Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».
Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ.
“Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση. Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης για την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση αναφορικά με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ. «Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων».Τελικώς δήλωσε «παρών».
«Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση.
«Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη. Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο. «Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», είπε ο Γιάννης Τραγάκης της Νέας Δημοκρατίας.
Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος.
Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.
Την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, εκ μέρους του Ποταμιού.
Έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης.
Τέλος, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.Την ικανοποίησή του, για την διαφαινόμενη θετική έκβαση της συνεδρίασης για το ΕΣΡ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, επισημαίνοντας πως γίνεται εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.
Δηλώνοντας την θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Πηγή: