Μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη

Μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη
Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;
Τι τον προκαλεί; Από ποια ηλικία και μετά κινδυνεύουν οι άνδρες; Πως θα αναγνωρίσουν τα πρώτα συμπτώματα; Ποιες είναι οι μέθοδοι εξέτασης για αυτόν το καρκίνο και πως γίνονται; Υπάρχει θεραπεία; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα μπορείτε να διαβάσετε στο επιστημονικό άρθρο του iatropedia που ακολουθεί.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται από κύτταρα του προστάτη αδένα. Είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες .Συχνότερα αναπτύσσεται σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι διαφορετικός από τις περισσότερες άλλες μορφές καρκίνου, λόγω του ότι μικρές περιοχές καρκίνου εντός του προστάτη είναι στην πραγματικότητα πολύ συχνές, κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες(σχεδόν 2 στους 3 μετά τα 80). Αυτές δεν μπορεί να αναπτυχθούν, ούτε να δημιουργήσουν προβλήματα για πολλά χρόνια (αν όχι καθόλου).

Τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη;

Αν και η ακριβής αιτία είναι ασαφής, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ,στους οποίους περιλαμβάνονται:

– Γήρανση. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε ηλικιωμένους άνδρες.

– Οικογενειακό ιστορικό και γενετικοί παράγοντες. Αν ο πατέρας ή ο αδελφός σας είχε καρκίνο του προστάτη σε σχετικά νεαρή ηλικία (πριν ήταν 60), τότε έχετε αυξημένο κίνδυνο. Επίσης, εάν ο τύπος του καρκίνου του μαστού η οποία συνδέεται με ένα ελαττωματικό γονίδιο τρέχει σε γυναίκες συγγενείς σας, τότε θα είναι σε αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Οι εν λόγω σημείο παράγοντες προς την κατεύθυνση μιας «ελαττωματικό γονίδιο», η οποία μπορεί να παρουσιαστούν σε ορισμένους άνδρες.

– Εθνολογική ομάδα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο κοινός στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και λιγότερο συχνά σε ασιάτες άνδρες.

– Δίαιτα είναι πιθανώς ένας παράγοντας κινδύνου. Όπως και με άλλους καρκίνους, μια δίαιτα πλούσια σε λίπη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

– Η έκθεση στο κάδμιο μέταλλο μπορεί να είναι ένας κίνδυνος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνά βραδείας ανάπτυξης. Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα στην πρώτη εμφάνιση, ακόμα και για χρόνια. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί ι να «ενοχλήσει» την ουρήθρα, ή να προκαλέσει μερική απόφραξη της ροής των ούρων.

Αν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, διάφορα άλλα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν. Ο πιο κοινός τόπος για τον καρκίνο να εξαπλωθεί είναι σε ένα ή περισσότερα οστά, ειδικά της πυέλου, τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Μερικές φορές τα πρώτα συμπτώματα είναι από τη δευτεροβάθμια ανάπτυξη όγκων στα οστά.

Πώς γίνεται διάγνωση καρκίνου του προστάτη;

– Αρχική αξιολόγηση

– Δακτυλική εξέταση

– PSA,PSA free

– Βιοψία – να επιβεβαιώσει τη διάγνωση

Η βιοψία γίνεται με λεπτή βελόνα υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερηχογραφήματος Το δείγμα εξετάζεται έπειτα κάτω από το μικροσκόπιο να ψάξουν για τα ανώμαλα κύτταρα. Η βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει συνήθως την παρουσία του καρκίνου του προστάτη.

Η βιοψία δεν είναι πάντα απαραίτητο να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Η βαρύτητα της νόσου βασίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες – ο βαθμός των κυττάρων καρκίνου(Gleaso score), το στάδιο του καρκίνου, και το επίπεδο PSA στο αίμα.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι πολύπλοκη. Αυτό ποικίλλει εξαιρετικά μεταξύ των διαφόρων περιπτώσεων. Επιπλέον, διάφορα άτομα μπορούν να επιλέξουν να έχουν διαφορετικές θεραπείες σε σύγκριση με άλλους με παρόμοια μορφή καρκίνου του προστάτη.

Θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να ληφθούν υπόψη είναι: χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, θεραπεία ορμονών και, λιγότερο συχνά, χημειοθεραπεία. Συχνά ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων από αυτές τις θεραπείες που χρησιμοποιείται.

Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από:

– Τον ίδιου τον καρκίνο – το μέγεθος και το στάδιο του (αν έχει εξαπλωθεί), ο βαθμός των καρκινικών κυττάρων,

– Tο επίπεδο PSA ,

– Ton Ασθενή – την ηλικία του, τη γενική του υγεία, αλλά και προσωπικές προτιμήσεις για θεραπεία.

Πηγή:iatropedia

ΥΓΕΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...