Μέρκελ: Δεν σταματούν οι έρευνες

«Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΤΕ ΜΕΖΙΕΡ

«Οι έρευνες για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν σταματούν εδώ», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι να βρεθούν πιθανοί συνεργοί του δράστη και να αναλυθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος Τυνήσιος τρομοκράτης, Άνις Αμρί, φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, έπεσε νεκρός τα ξημερώματα από πυρά αστυνομικών στα περίχωρα του Μιλάνου, υπογράμμισε ότι «εάν υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι θα τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «όπου υπάρχει ανάγκη για πολιτικές και νομοθετικές αλλαγές εμείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα φροντίσουμε να λάβουμε μέτρα και να τα εφαρμόσουμε», ενώ κατέληξε ότι «η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου, οι αξίες μας είναι ο αντίλογος στον κόσμο της τρομοκρατίας όπου περισσεύει το μίσος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι ο θάνατος του Άνις Αμρί δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη Γερμανία έχει περάσει.

Στο μεταξύ η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε και από τη δική της πλευρά της ότι ο νεκρός στο Μιλάνο είναι ο Τυνήσιος ύποπτος.

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων υπουργείων, ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί, αναφερόμενοι στο πώς πέρασε ο Άνις Αμρί από τα γερμανικά σύνορα στα γαλλικά και από εκεί στην Ιταλία.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα», δηλώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεπώς οποιαδήποτε συμπεράσματα θα ήταν πρόωρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν μετά από τη διαδρομή που έκανε ο φερόμενος ως δράστης, προτίθεται η γερμανική κυβέρνηση να ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους, φανερούς ή συγκεκαλυμμένους.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ευχαρίστησε τις ιταλικές αρχές για τη συνεργασία, η οποία όπως είπε δεν εξελίχθηκε μόνο σε επίπεδο των διωκτικών αρχών αλλά και σε επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης της Γερμανίας, τόσο στην πρεσβεία της στη Ρώμη όσο και το γερμανικό προξενείο στο Μιλάνο.

Ντε Μεζιέρ: «Η τρομοκρατική απειλή παραμένει ισχυρή»

«Η απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Γερμανία από την τρομοκρατία παραμένει υψηλή παρά τον θάνατο του υπόπτου για την επίθεση στο Βερολίνο Άνις Άμρι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας,  Τόμας Ντε Μεζιέρ.

«Το αποτέλεσμα του ανθρωποκυνηγητού δεν αλλάζει δυστυχώς το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Γερμανία – παραμένει υψηλό και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε ακόμη ότι θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τι αλλαγές χρειάζονται ως συνέπεια της επίθεσης, αν και υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών απέλασης.

«Επιφυλάσσομαι του δικαιώματος να υποβάλω και άλλες προτάσεις ώστε η Γερμανία να γίνει ακόμη πιο ασφαλής», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...