Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στήριξη στην Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία προσφέρουν Γερμανία και Γαλλία.

Παράλληλα, ενώ τάσσονται υπέρ της παράτασης των ρωσικών κυρώσεων.

Αφορμή της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο ήταν η γερμανογαλλική διάσκεψη για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενης που έγινε πέρυσι στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν. Στόχος η ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας στις δύο χώρες και η καλύτερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Εσωτερική ασφάλεια, προστασία συνόρων

Δεν θα υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να προετοιμάσουν το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το τελευταίο της χρονιάς.

Σε δηλώσεις τους που έγιναν πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα μεγάλα θέματα της ατζέντας των Βρυξελλών. Ένα από τα βασικά είναι το προσφυγικό με τις συνιστώσες του: την αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου, τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση πρότζεκτ στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Σχετικά με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Παράταση των ρωσικών κυρώσεων

Κατά τα άλλα, τόσο η Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας παράτασης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες εκπνέουν στις αρχές του χρόνου, σε περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ για το Ουκρανικό, ενώ περιέγραψαν ως καταστροφική την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε ευκαιρία επίτευξης προόδου και ζήτησε να σταλεί ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στους υπεύθυνους.

«120.000 άνθρωποι βρίσκονται ως όμηροι στο Χαλέπι», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική, σου πιάνεται η καρδιά», είπε ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά της η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το παν για να αντιληφθεί το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του, η Ρωσία και το Ιράν, ότι χρειάζεται επειγόντως να βελτιωθεί η κατάσταση των αμάχων (…). Χωρίς τους Ρώσους δεν θα υπήρχε και το συριακό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά .

Το άλλο μεγάλο θέμα της ατζέντας είναι το Brexit, για το οποίο ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν σαφείς αρχές για να κινηθεί η διαδικασία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι η μεγάλη απούσα στο δείπνο εργασίας της Πέμπτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Η σημερινή παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στην καγκελαρία θεωρείται εκτός απροόπτου και η τελευταία, αλλά δεν καταγράφηκε κανένα στοιχείο δραματοποίησης όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη του Μπάρακ Ομπάμα πριν λίγες εβδομάδες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...