Μήνυμα της ΔΕΥΑΝ για την σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992,  όπου και ορίστηκε η  ημερομηνία  της 22 Μαρτίου για το σκοπό αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι νερό αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης για τον άνθρωπο, όμως παρά ταύτα, θεωρούμε την άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό ως κάτι αυτονόητο για όλους, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.  Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, δύο δισεκατομμύρια  άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους.

Γι αυτό το λόγο το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019, όπως ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ένα κάλεσμα «να μη μείνει κανένας πίσω» στο θέμα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, αμφότερα ανθρώπινα δικαιώματα και προϋποθέσεις παγκόσμιας ευημερίας. Σκοπός είναι η υλοποίηση του  Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 6  οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους και  μέχρι το 2030, την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η ΔΕΥΑΝ ως διαχειρίστρια του πόσιμου νερού στο δήμο μας, δίνει ποιότητα στη ζωή των πολιτών, με την εξασφάλιση, αλλά και την παροχή υγιεινού νερού σε όλα τα σπίτια, με μεγάλα δίκτυα, δεξαμενές,  γεωτρήσεις,  πηγές,   τα οποία  καλύπτουν μια τεράστια -και πολλές φορές δυσπρόσιτη- έκταση  όλων των διαμερισμάτων και οικισμών. Παράλληλα υλοποιεί μεγάλα έργα συμβάλλοντας στη οικονομία και την καλή ποιότητα του πόσιμου νερού στο πνεύμα των στόχων που τίθενται  από τον  ΟΗΕ για το 2019 αλλά και γενικότερα.

Το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό εμπόρευμα που υπόκειται σε ανταγωνισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και η διαχείριση, η παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού, η αποχέτευση και η περιβαλλοντική προστασία ανήκουν στον δημόσιο τομέα κάτι που όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό και τώρα αλλά και στο μέλλον.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...