Μίνι κραχ στην Ευρώπη: Καταρρέει η Credit Suisse με διψήφια πτώση

ισχυροί τριγμοί στα χρηματιστήρια. Ο φόβος της Silicon Valley Bank έφτασε στην Ευρώπη, «βουλιάζουν» οι τραπεζικές μετοχές.

Ιστορικό χαμηλό χτύπησε η μετοχή της Credit Suisse (CSGN.S) στο χρηματιστήριο της Ελβετίας τη Δευτέρα, στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 12%, παρά τις προσπάθειες ΗΠΑ και Βρετανίας να προβούν γρήγορα σε μέτρα για να περιορίσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, η ανησυχία έφτασε στην Ευρώπη, και από το πρωί εξελίσσεται ένα μαζικό sell off στις τράπεζες, και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το προηγούμενο χαμηλό των 2,41 φράγκων σημειώθηκε την Παρασκευή. Μέχρι σήμερα, οι συνολικές απώλειες φτάνουν το 20%.

Παράλληλα, η μετοχή της HSBC έφτανε να υποχωρεί κατά 3,5%, ενώ η μετοχή της Commerzbank βουλιάζει στο -12% και αυτή.

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της Silicon Valley Bank στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΕΚΤ: Διαρροές εφησυχασμού για τραπεζικό ντόμινο

H γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) συγκάλεσε για σήμερα την ομάδα κρίσεων της για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν προβλέπεται κάποια έκτακτη συνεδρίαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν χθες στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

H συνεδρίαση της ομάδας κρούσεων της Bundesbank γίνεται εν μέσω βουτιάς των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης, με αυτή της Commerzbank να υποχωρεί 11% και της Deutsche Bank 6,5%. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είναι επιφορτισμένη να ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις.

Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από εθνικές εποπτικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.

Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτούμενες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

«Μάτωσαν» οι αγορές λόγω Silicon Valley Bank

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η αυστριακή BAWAG, που βυθίζεται κατά 9% και η γερμανική Commerzbank με απώλειες 8,4%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 8,3%.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 2,4% στις 15.047 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 2% στις 7.586 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε απώλειες 3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,3% στις 26.128 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη -3,5% στις 8.956 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λιγο πριν τη 1 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κοντά στο 5%.

  Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

  Οικονομολόγος Φοροτςχνικός    Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...