Μαθητές από την Πάτρα και τον Πύργο συνομιλούν με παιδιά από εξωτερικό για την προστασία των δασών

Μια μεγάλη γιορτή, με την συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, με έκθεση ζωγραφικής και βραβεύσεις των καλύτερων συμμετοχών και με τηλεδιασκέψεις με μαθητές άλλων περιοχών της Ευρώπης οργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο, στο πλαίσιο της Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασών.   

Οι δυο εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα γύρω από την προστασία των δασών εντάσσονται στις δράσεις του έργου PRoMPt.

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος (Lead Partner) στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα του Interreg IVC με το έργο «PRoMPt” – (Proactive Human Response to Wildfires Outbreak: Measure and Prepare for it). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα οι ακόλουθοί φορείς: Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ- Ελλάδα), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ – Ελλάδα), Province of Macerata (Ιταλία), Bielsko-Biala District (Πολωνία), Mountain Union of Laga (Ιταλία), Municipality of Baiao (Πορτογαλία), Regional Forestry Directorate Kardzhali (Βουλγαρία) και Forest Sciences Technology Center of Catalonia (Ισπανία).

Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας σε Πάτρα και Πύργο οργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ) με τη συμμετοχή παιδιών από σχολεία που υποδείχθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (100 παιδιά από την Πάτρα και 100 παιδιά από τον Πύργο, ηλικίας 15 ετών). Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και έκθεση ζωγραφικής των συμμετεχόντων παιδιών με θέμα «Δάση και Δασικές πυρκαγιές». Στις κεντρικές Πλατείες της Πάτρας και του Πύργου θα αναρτηθούν σε stands τα έργα των παιδιών και θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα. Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα δοθούν αναμνηστικά και δώρα.

Στη συνέχεια και ακριβώς στη μια το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στα αγγλικά στην οποία οι μαθητές από την Πάτρα και τον Πύργο θα ανταλλάξουν την εμπειρία τους με τα παιδιά των υπολοίπων έξι χωρών που θα συμμετέχουν και θα έχουν πραγματοποιήσει την ίδια ακριβώς διαδικασία. Συνολικά θα συμμετέχουν 800 παιδιά από την Ιταλία (2 πόλεις), την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία και την Πολωνία.

Το έργο PRoMPt σχεδιάστηκε και προτάθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αμέσως μετά τις καταστροφικές για την Περιφέρειά πυρκαγιές του 2007 προκειμένου η εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτές να οδηγήσει στη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Ολόκληρη η εργασία πρόκειται να αναλυθεί από την άποψη της ετοιμότητας να ενεργήσει κανείς εγκαίρως στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς και της αποτελεσματικότητας προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τεράστιες ανθρώπινες, δασικές, γεωργικές και ζωικές καταστροφές.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2008 και θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2011. Σκοπός του έργου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με τις αντίστοιχες Περιφέρειες ή Επαρχίες των εταίρων μας από τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Βουλγαρία. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό πρόσφατα επιλέχθηκε από μια λίστα 115 ενεργών έργων ως case study (επιλέχθηκαν 10 έργα σε όλη την Ευρώπη) κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση των έργων του Interreg IVC που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

     



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...