Μαξίμου: Η ΝΔ ομολογεί ότι χρειάζεται τον μανδύα των μνημονίων

Μαξίμου: Η ΝΔ ομολογεί ότι χρειάζεται τον μανδύα των μνημονίων

Μετά τον Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα ότι «ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «όταν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε 4o Μνημόνιο» – «Η ΝΔ έχει μείνει χωρίς άλλοθι και πλέον αναγκάζεται να ομολογήσει ότι χρειάζεται τον μανδύα των μνημονίων για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές

«Μετά τον κ. Κουκοδήμο, ακόμη ένας βουλευτής της ΝΔ, αυτή τη φορά ο κ. Γιώργος Στύλιος, προεξόφλησε τέταρτο Μνημόνιο σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας ότι «κάθε μέρα επιβεβαιώνεται όλο και πιο έντονα, ότι με τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, η ΝΔ έχει μείνει χωρίς άλλοθι και πλέον αναγκάζεται να ομολογήσει ότι χρειάζεται τον μανδύα των μνημονίων για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το ασφαλιστικό Πινοσέτ και ό,τι αντικοινωνικό μέτρο δεν κατάφερε ούτε το ΔΝΤ να επιβάλλει».

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με την όρεξη μετά τις εκλογές, μπορεί να αρκεστεί στην εφαρμογή του προγράμματός του στο εσωτερικό της ΝΔ. Αν βέβαια ο κ. Γεωργιάδης του επιτρέψει να παραμείνει αρχηγός της», προσθέτουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.

Η αναφορά Στύλιου και το «προηγούμενο» με Κουκοδήμο

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, μίλησε την Τρίτη 19/2 στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») για τον ανασχηματισμό, την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τις δηλώσεις του Κ. Κουκοδήμου, επίσης βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη  ότι μπορεί να χρειαστεί 4o Μνημόνιο.

Κληθείς να σχολιάσει την έμμεση ομολογία Κουκοδήμου ότι η χώρα «μπορεί προχωρήσει σε 4o Μνημόνιο», ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι «το δεδομένο είναι ότι είμαστε σε επιτήρηση και πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 3,5%  Πριν από 10 ημέρες είχαμε μια δήλωση του κ. Δραγασάκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα τα δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές προσπαθεί να δώσει μια λύση σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν 5000 πλειστηριασμοί γιατί δεν πάμε καλά στα οικονομικά. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε 4o Μνημόνιο».

Aσφαλώς, ο «γαλάζιος» βουλευτής δεν μπορεί να μην ξέρει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν «πετύχει» συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%», πολύ μεγαλύτερα δηλαδή από αυτά που τώρα ζητούν να μειωθούν.

Αυτό που δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα η ΝΔ είναι ότι η µείωση πλεονασµάτων που όψιμα διεκδικεί ο Μητσοτάκης με τις «πλάτες» του Βέμπερ δεν  έχει ως στόχο τον περιορισμό της λιτότητας αλλά την επιβολή περισσότερηε λιτότηταε για µια υπόσχεση µείωσης των πλεονασµάτων, δηλαδή ένα ακόµα ένα µνηµόνιο, για το οποίο μας «προειδοποιούν» τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνταγή τους περιλαµβάνει ένα ανύπαρκτο καρότο, τη µείωση των στόχων, και ένα γνωστό µαστίγιο, το µνηµόνιο αλά ∆ΝΤ – Μητσοτάκη.

Αυτό που εξήγγειλαν είναι η στην πραγματικότητα δικαιολογία για ένα αντικοινωνικό πρόγραµµα, που θα εξαϋλώσει το κοινωνικό κράτος και τα µέτρα προστασίας των ασθενεστέρων, θα οδηγήσει σε απολύσεις, θα φέρει ξήλωµα της αύξησης του κατώτατου µισθού, των προσλήψεων, των ρυθµίσεων υπέρ επαγγελµατιών, αγροτών και δανειοληπτών. Με µόνο αντάλλαγµα µια υπόσχεση ότι, εάν όλα αυτά δουλέψουν, τότε θα συζητήσουµε για τα πλεονάσµατα.

Γι’ αυτό και ήταν έντονη η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή την παραδοχή Κουκοδήμου: 

«Θέλει ο Κυριάκος να κρυφτεί  και ο Κουκοδήμος δεν τον αφήνει», σχολίασε σκωπτικά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχετικά με την αναφορά του «γαλάζιου» βουλευτή την περασμένη Παρασκευή, ότι «ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Ένα μνημόνιο που, όπως ανέφερε το Μαξίμου, «θα υλοποιεί προφανώς τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για ασφαλιστικό Πινοσέτ, επαναφορά του 1 προς 5, αντί του 1 προς 1 που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, κατάργηση του… ξεπερασμένου οκταώρου, επίθεση στην αμοιβή της εργασίας και άλλα «αναπτυξιακά» μέτρα, υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών». 

«Το γεγονός ότι ο κ. Κουκοδήμος, μετά από εντολή της Πειραιώς, προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, απλώς επιβεβαιώνει ότι στη ΝΔ οι αντιλαϊκές εμμονές συμβαδίζουν με την πολιτική γελοιότητα», κατέληγε το σχόλιο του Μαξίμου.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/354774-Maximoy-E-ND-omologei-oti-chreiazetai-ton-mandya-ton-mnemonion ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...