Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, με «πάσα» από την ΕΚΤ;

Ασφυκτικά έχουν γίνει τα χρονικά περιθώρια, συμβιβαστικής συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. Από τον Φεβρουάριο, το ένα μετά το άλλο, τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, μπαίνουν σε ρυθμούς εκλογών και τα κοινοβούλια τους θα αρχίσουν να διαλύονται. Η αρχή, θα γίνει σε περίπου ένα μήνα στην Ολλανδία, ενώ μετά ακολουθούν οι Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου 2017) και η Γερμανία (26 Σεπτεμβρίου). Όπως έχουν τα πράγματα στην γειτονική χώρα, μάλλον και η Ιταλία θα έχει εκλογές το καλοκαίρι, με τον πρώην Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι να έχει ζητήσει εκλογές τον Ιούνιο. Όποια και αν είναι η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, ειδικά για κάποιες χώρες, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τα κοινοβούλια. Αυτή η προϋπόθεση ασκεί μεγάλη πίεση σε όλες τις πλευρές, να κλείσει η συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου, καθώς καμία από τις τέσσερεις πιο δυνατές οικονομίες της Ευρωζώνης που  πηγαίνουν σε εκλογές, δεν θέλει να διαχειριστεί μία νέα κρίση στην διαπραγμάτευση, εν μέσω εκλογών.

 Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, οι δανειστές, χαμένοι μέσα στις εσωτερικές διαφωνίες τους, συνεχίζουν την διελκυστίνδα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η μόνη «σιωπηλή» δύναμη παραμένει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως παρά την ηρεμία στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την αξιολόγηση. Από την μία έχει τον ρόλο του «καρότου» με την δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και τον ρόλο του «εκλεκτή» του ΔΝΤ. Μετά την έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξει το Ταμείο, για να αιτιολογήσει την συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα πράξει κάτι ανάλογο για την έγκριση ή μη, της συμμετοχής μας στο QE.

 Η «παρέα» του Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει, ότι για να μπορέσει η Ελλάδα, να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν γίνει δύο σημαντικά ορόσημα. Να έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και να έχουν ανακοινωθεί από τους δανειστές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού  χρέους!  Αυτή η στάση της ΕΚΤ, δημιουργεί πρόβλημα στο Βερολίνο, που δεν θέλει μείωση του χρέους, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι γερμανικές εκλογές.  Σύμφωνα με αναλυτές, αναλόγως και το πόσο θα επιμείνει η ΕΚΤ, δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να συναινέσουν στην περιγραφή των μέτρων από το 2017 και στην υλοποίησή τους μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, που χρονικά κλείνει τον κύκλο του το 2018.

Με τον χρόνο στην διαπραγμάτευση να τελειώνει, η στάση της ΕΚΤ, μπορεί να αποτελέσει έναν «από μηχανής θεό», που θα φέρει την πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ένα βήμα πιο κοντά.

Το αυριανό EuroWorking Group, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες, αποτελεί ιδιαίτερα  σημαντικό ραντεβού για την ελληνική Οικονομία, καθώς θα κλείσει και επισήμως η παρένθεση που άνοιξε με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Τώρα, είναι η Σειρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των μέτρων που σταδιακά αναμένεται να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% έως το 2060. Το μέλος του Δ.Σ. του ESM, Καλίν Ανεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Dow Jones, δήλωσε ότι «αναμένουμε έως το τέλος Ιανουαρίου το επίσημο πράσινο φως για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι  o ESM, αύξησε «τον στόχο για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση κατά 14% το 2017, για να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες ρευστότητας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Τώρα, ο στόχος για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 57 δις ευρώ και αποτελεί εκτίμηση που μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του έτους. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ESM θα εκδώσει ομόλογα σε δολάρια για πρώτη φορά το 2017.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...