Μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά   

Ηλεκτρονικά θα μπορούν πλέον να κάνουν τη μεταβίβαση ενός ακινήτου οι συμβολαιογράφοι, με την άντληση των απαραίτητων δώδεκα δικαιολογητικών, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο μέχρι τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου μέσω μιας νέας πλατφόρμας η οποία θα είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Σε πρώτη φάση το σχέδιο μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή τουλάχιστον και στη συνέχεια η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα γίνεται χωρίς επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και πολύμηνες αναμονές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, θα μπορεί ο συμβολαιογράφος να αντλήσει όλα τα στοιχεία, τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο αυτόματα με μια πλατφόρμα που θα έχει μπροστά του.

Πιο αναλυτικά, τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αντλήσουν ηλεκτρονικά, αρχικά 7-8 δικαιολογητικά και σταδιακά θα προστεθεί το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι η μεταβίβαση να ολοκληρώνεται το πολύ σε 2-3 ημέρες.

          Καλλιγας Κ. Ανδρεας

       Οικονομολόγος Φοροτεχνικός   



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...