Μεταξύ Μάλτας και Σικελίας το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1»

Κοντά στην Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας βρίσκεται το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1», το οποίο φέρεται να κατευθύνεται προς τις ακτές της νότιας Τουρκίας.

Το πετρελαιοφόρο, το οποίο μεταφέρει εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, πλέει προς το λιμάνι της Μερσίνα, στις ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «marinetraffic», το τάνκερ, προτού φθάσει στον προορισμό του, θα διασχίσει τη θαλάσσια περιοχήνότια των Κυθήρων και βόρεια της Κρήτης.

Στη συνέχεια θα διέλθει του Καρπάθιου Πελάγους, νότια της Ρόδου, με τελική κατεύθυνση το λιμάνι της Μερσίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό λιμάνι βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία.

Το «Adrian Darya» απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, με αρχικό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν συνεννοήσεων με την αμερικανική διπλωματία, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στο ιρανικό τάνκερ.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Associated Press», το ιρανικό πλοίο φέρεται να άλλαξε προορισμό, επιλέγοντας το λιμάνι της Μερσίνα. Το πετρελαιοφόρο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε. Κατόπιν διαβεβαιώσεων της Τεχεράνης, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το τάνκερ.

Η Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, εξέδωσε νέο ένταλμα «κατάσχεσης» του πλοίου, το οποίο απορρίφθηκε, όμως, από το Γιβραλτάρ, λόγω της διαφορετικής πολιτικής των κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έναντι του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε θρίλερ με την πορεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, με το ΥΠΕΞ να λέει «Παρακολουθούμε στενά». Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην Ελλάδα: Βοήθεια στο Grace 1 μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...