Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε η τρόικα: Ζητά «αίμα»!!

Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε η τρόικα: Ζητά «αίμα»!!
Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα.
Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος την Παρασκευή καλείται να παρουσιάσει τα νέα επώδυνα μέτρα στο άτυπο Eurogroup της Κύπρου.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δύσκολη τη συζήτηση με την τρόικα, αν και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης στην κατάθεση των μέτρων.

«Η συζήτηση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι, «προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων».

Αύριο η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο θα συζητήσει τα επαχθή μέτρα στα εργασιακά, που περιλαμβάνονται στο επίμαχο e-mail.

Μεταξύ άλλων η τριμερής επιτροπής ζητεί αύξηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση του προστατευτισμού και δραστική μείωση των αποζημιώσεων. Επίσης θέτει ζήτημα περικοπών στα προνοιακά επιδόματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα μείωσης των δαπανών, ζητώντας άγριο «μαχαίρι» στη μισθολογική και συνταξιοδοτική δαπάνη, απαίτηση που προοιωνίζεται νέο  δραματικό «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις.

Τι απορρίπτει η τρόικα

Ειδικότερα η τρόικα απορρίπτει δαπάνες περίπου 2 δισ.ευρώ από το πακέτο των11,9 δισ. ευρώ:

-Αμφιβάλλει για την κυβερνητική προσδοκία εξοικονόμησης  375 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών.

-Έχει ενστάσεις για το πρόγραμμα εξορθολογισμού των υπερκοστολογήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 300 εκατ.ευρώ.

-Διατυπώνει αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

-Λέει όχι στη μετάθεση των πληρωμών των αμυντικών δαπανών κατά 437 εκατ. ευρώ Ε

-Εκτιμά ως  μικρό το ποσό των 167 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί από την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Απορρίπτει την πρόταση περί μείωσης των δαπανών στην Παιδεία ύψους 150 εκατ. ευρώ με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

-Αντιδρά στην  πρόταση περικοπής  του ΠΔΕ, συνολικά κατά 300 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως δεν συνάδει με το στόχο για την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας.

Επίσης η τρόικα δείχνει αμετακίνητη από την απαίτησή της για απολύσεις στο δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συμφωνήσει για την αποχώρηση 12.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012  δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι ελεγκτές ζητούν το σύστημα των απολύσεων ή της εφεδρείας να εφαρμόζεται σταθερά κάθε χρόνο, ώστε το 2015 να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα.

OIKONOMIAΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...