Με γνώμονα την οργάνωση του Δήμου.

bb

Η πρόσληψη ειδικών συνεργατών και προσφάτως Γενικού Γραμματέα στον Δήμο αποτέλεσε σημείο «κριτικής» από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι δεν νιώθουν άνετα με την προσπάθεια οργάνωσης του Δήμου. Γνωρίζουν την αναγκαιότητα της συγκρότησης και της οργάνωσης του Δήμου Ναυπακτίας, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, όταν μάλιστα ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου με τις δημοτικές επιχειρήσεις του, «κληροδότησε» ένα χρέος 15 εκατομμυρίων ευρώ στο νέο Δήμο. Χωρίς χρηστή και οργανωμένη διοίκηση ο Δήμος θα είχε οδηγηθεί σε κατάρρευση, θα είχε μπει σε καθεστώς «μνημονίου» από την κεντρική εξουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Εύλογα λοιπόν τίθενται τα ερωτήματα:

Μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η συνετή οικονομική διαχείριση, η σύνταξη μελετών για την ένταξη σε προγράμματα, η διεκδίκηση χρημάτων για την εκτέλεση έργων, οι καθημερινές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, δεν προϋποθέτουν την αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου και την ενίσχυσή του με ικανά στελέχη; Για ποιο λόγο άραγε οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εναντιώνονται στο αυτονόητο που αξιώνει το σύνολο των δημοτών;

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπακτίας αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρία αρνητικά δεδομένα:

1. Την μείωση των εσόδων του Δήμου στο μισό.

2. Την αποπληρωμή του χρέους της δημοτικής αρχής του κ. Παπαθανάση.

3. Την μείωση του προσωπικού, χωρίς παράλληλα να μπορεί να προβεί σε νέες προσλήψεις.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις έπρεπε να προχωρήσει αμέσως στην οργάνωση του Δήμου, όπως και έκανε:

  • Αναδιαμόρφωσε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας δημιουργώντας δυο νέες Διευθύνσεις (Κοινωνικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος).
  • Προέβη σε αναδιάταξη του προσωπικού του Δήμου με σκοπό την καλύτερη απόδοσή του και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Και πάλι όμως το προσωπικό υπολειπόταν για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στην αδήριτη ανάγκη για υλοποίηση έργων κυρίως μέσω προγραμμάτων.

Πώς θα μπορούσε συνεπώς, να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις και τις αυξημένες ανάγκες του σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον;

Διαβλέποντας το δύσκολο έργο η Πολιτεία, με τον νόμο 3852/2010, έδωσε την δυνατότητα στους Δημάρχους να προσλαμβάνουν ειδικούς συνεργάτες και Γενικό Γραμματέα. Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, ο κ. Μπουλές, προσέλαβε 3 μηχανικούς για να ενισχύσει την Τεχνική Υπηρεσία και έναν οικονομολόγο. Στον πρώην Δήμο Ναυπάκτου ο κ. Παπαθανάσης είχε προσλάβει 3 δημοσιογράφους/επικοινωνιολόγους. Ο ένας μάλιστα εισέπραττε τον μισθό του χωρίς ποτέ να εμφανιστεί στον Δήμο!

Η επιλογή ωστόσο που ενόχλησε περισσότερο ήταν αυτή του κ. Κώστα Παπακώστα στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Δήμαρχος δεν λειτουργεί με στενά παραταξιακά κριτήρια και αξιοποιεί ανθρώπους με διαφανείς διαδικασίες και με γνώμονα την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλλει η δημοτική αρχή και κατά την διαδικασία της εκλογής Συνηγόρου του Πολίτη. Η αντιπολίτευση όμως στοχεύοντας σε μικροπολιτικά οφέλη προτίμησε να αφήσει τους δημότες χωρίς Συνήγορο. Η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα στενοχωρεί την αντιπολίτευση γιατί δυσκολεύει την αντιπολιτευτική της τακτική. Λειτουργεί όμως προς όφελος των δημοτών και αυτό είναι το κριτήριο της δημοτικής αρχής, που παραμένει πιστή στις αρχές της παράταξής μας.

Τέλος, δεδομένης της ανυπαρξίας δημοτικών χώρων, πλην του Δημαρχείου, για την στέγαση των υπηρεσιών, η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή επιχειρεί την οργάνωση χώρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Έτσι εγκατέστησε την Τεχνική Διεύθυνση στο πρώην Δημαρχείο του Αντιρρίου, μετέφερε την δημοτική αστυνομία στο κτίριο του Δημαρχείου, διαμορφώνει το χώρο της Οικονομικής υπηρεσίας, που μέχρι σήμερα λειτουργούσε σε ασφυκτικά περιορισμένους χώρους, μεταφέροντας τη ΔΕΥΑΝ σε άλλο κτίριο. Όλες αυτές οι ενέργειες που αποσκοπούν στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, γίνονται από κάποιους εργαλείο σπέκουλας και παραπληροφόρησης για το υπέρογκο ποσό εκμίσθωσης του κτιρίου της ΔΕΥΑΝ. Οι διαφανείς διαδικασίες εκμίσθωσης του χώρου της ΔΕΥΑΝ (ποσό εκμίσθωσης 500 ευρώ μηνιαίως) αποκαλύπτουν περίτρανα τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Οι δημότες όμως διαθέτουν νου, κρίση και κυρίως μνήμη, που τους επιτρέπουν να συγκρίνουν με πρακτικές προηγούμενων δημοτικών αρχών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα αποτελέσματα της διαφορετικής φιλοσοφίας φάνηκαν εξαρχής δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην αντιπολίτευση. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Δήμου, αποκαταστάθηκε η τρωθείσα αξιοπιστία του Δήμου με όλους τους συναλλασσόμενους (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ), οι περισσότεροι των οποίων είναι δημότες του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των προμηθειών του Δήμου έγινε με απόλυτη διαφάνεια μέσω δημοπρασιών.

Έχει υποβληθεί μια σειρά μελετών για την ένταξη σε προγράμματα τα οποία αναμένεται να ευδοκιμήσουν αμέσως. Σε κάποιες σημαντικές περιπτώσεις μάλιστα (π.χ. η ανάπλαση του ανατολικού τμήματος της πόλης), για πρώτη φορά έγινε δημόσια διαβούλευση με τους δημότες.

Ο Δήμος εξασφάλισε από τον ΟΣΚ χρηματοδότηση 900.000 ευρώ με τα οποία θα επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα του ΕΠΑΛ, ένα θέμα που ταλάνιζε και δυσφήμιζε επί χρόνια την πόλη της Ναυπάκτου. Για να εγκριθεί το παραπάνω ποσό από τον ΟΣΚ έπρεπε άμεσα να υποβληθεί το αίτημα συνοδευόμενο από σχετικές μελέτες. Το ποσό που διατέθηκε για 3 εξειδικευμένες μελέτες ανέρχεται σε 10 χιλ. ευρώ με το ΦΠΑ. Η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα ο κ. Κοτσανάς, «θολώνοντας τα νερά» μίλησε για δήθεν αναθέσεις μελετών με αδιαφάνεια και τα σχετικά. Γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά, αλλά το αποκρύβουν από τους δημότες, ότι, αν γινόταν διαγωνισμός, ακόμα οι μελέτες δεν θα είχαν ανατεθεί και τα χρήματα θα είχαν χαθεί. Γνωρίζουν επίσης ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει στατικός μηχανικός στην πόλη μας για τέτοιου είδους μελέτες που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση. Αν γινόταν διαγωνισμός ο Δήμος δεν θα προλάβαινε τις ημερομηνίες και θα έμενε έξω από τη διεκδίκηση κονδυλίων. Θα έβρισκαν τότε την ευκαιρία να στηλιτεύσουν την δημοτική αρχή, να μιλήσουν περί ανικανότητας, να της προσάψουν την κατηγορία ότι δεν παράγει έργο.

Αναμενόμενος συνεπώς, αλλά όχι δικαιολογημένος ο αντιπολιτευτικός αχός.

                                                                                 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

 

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...