Με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας Ναυπακτίων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τάφου του Επαχτίτη λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΕΠΑΧΤΟΣ»

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

Με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας Ναυπακτίων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του τάφου του Επαχτίτη λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με την αναγγελία του θανάτου του την 23η Αυγούστου 1945 και τη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών παραχωρήθηκε δωρεάν κατάλληλος τάφος. Την 24η Αυγούστου 1945 κατά την ταφή του στο Α’ Νεκροταφείο ο λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας, ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Νικόλαος Βέης τον αποχαιρέτησαν εκ μέρους του πνευματικού κόσμου με λόγια εμπνευσμένα και συγκινητικά.

Έως το τέλος του 1946 ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ της Νομαρχίας Αττικής, του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων και δημοσία δαπάνη ολοκληρώνεται η σεμνή και απλή ταφική κατασκευή.

Με την πάροδο του χρόνου η εγκατάλειψη και η φθορά απείλησαν το λευκό πεντελικό μάρμαρο αλλά η συζήτηση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας αφύπνισε την ανάγκη ο Έπαχτος να τιμήσει το γέννημα και θρέμμα του, τον ευλαβή ιστοριοδίφη που αναμετέδωσε τη φωνή των Αγωνιστών.  Η ταφική πλάκα ανασύρθηκε από το χώμα που είχε υποχωρήσει. Στη σιωπή της μιλάει και πάλι για την αλήθεια της Ιστορίας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στα μέλη και φίλους της Αδελφότητας Ναυπακτίων για την πρόθυμη οικονομική τους συνδρομή. H ανακαίνιση αυτή συνιστά τη συμβολική απαρχή δράσεων του Συλλόγου μας και συνεργασιών και με άλλους φορείς για να αναδειχθεί η επίδραση του έργου του Βλαχογιάννη.

Παρατίθενται φωτογραφίες του τάφου πριν και μετά την ανακαίνιση και η απόδειξη δαπάνης εκ 600,00€.

Αθήνα, Ιούνιος 2020

για το διοικητικό συμβούλιο

Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς 

Πρίν

Μετά



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...