Με το χέρι στη σκανδάλη ο Τραμπ σημαδεύει την Τεχεράνη

Η κλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες – Βάζει φωτιά στην οικονομία η αύξηση της τιμής του πετρελαίου

 

Τρομακτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην ελληνική που είναι περισσότερο ευάλωτη θα προκαλέσει μια κλιμάκωση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

Ήδη η εκρηκτική άνοδος του πετρελαίου έχει τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της παραγωγής με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι ήδη κατά 40% ακριβότερο από ότι στη Ευρώπη.

Η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Βέβαια το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η κρίση στον Κόλπο να εξελιχθεί σε πολιτική σύρραξη.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι Αμερικανοί υλοποιήσουν τις απειλές τους και επιχειρήσουν χτυπήματα κατά της Τεχεράνης θα πάρει φωτιά ολόκληρη η Μέση Ανατολή.

Είναι σίγουρο ότι στη σύρραξη θα εμπλακούν Αμερικανοί, Σαουδάραβες, Ιρανοί, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί ενώ οι Ρώσοι δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχοι γιατί μια νέα κατάσταση πραγμάτων στον Κόλπο μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ενδεχόμενη σύρραξη αναγκαστικά θα προκαλέσει εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου που μπορεί να φτάσει και τα 90 δολάρια το βαρέλι, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία της Ευρώπης η οποία στηρίζεται στην εισαγωγή ενέργειας.

Η κρίση στον Κόλπο δεν αφήνει αδιάφορη την Τουρκία που διεκδικεί στρατηγικό ρόλο στη Μέση Ανατολή με τον τσαμπουκά της περιφερειακής υπερδύναμης.

Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των Αμερικανών ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για να διαχειριστεί μια κρίση σε περίπτωση κατά την οποία η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Περσικό Κόλπο εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη.

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, έχουν κατάσχει ένα πλοίο που φέρεται να μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα ντίζελ καύσιμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Κατασχέθηκε κοντά στο λιμάνι του νησιού Greater Tunb του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Hormozgan», μετέδωσε το ISNA.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται εν μέσω της όξυνσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους συμμάχους τους στην περιοχή να αρχίσουν τις περιπολίες σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στην αποκαλούμενη «ιρανική απειλή».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το συμβάν.

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χθες, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

«Φλέγεται» η αγορά πετρελαίου

Το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του πετρελαίου από το 1991 καταγράφεται μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην Σαουδική Αραβία και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον είναι «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο. Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.

Οι τιμές μειώθηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη ανάλογα με την εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter. «ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

Ενώ το Ιράν έχει αρνηθεί ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις, οι σύμμαχοί του στην Υεμένη υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρέα, δήλωσε ότι η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες.

«Διαβεβαιώνουμε το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ότι το μακρύ μας χέρι μπορεί να φθάσει σε όποιο σημείο επιλέξουμε και όποτε εμείς επιλέξουμε», ανέφερε ο Σαρέα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Προειδοποιούμε τις εταιρίες και τους ξένους να μην βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια που χτυπάμε διότι είναι ακόμα εντός της εμβέλειάς μας και μπορεί να πληγούν ανά πάσα στιγμή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την αντίθετη κατεύθυνση, πιθανόν από το ίδιο το Ιράν, παρά από την Υεμένη και ίσως να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι κρουζ. Ωστόσο, από όπου κι αν εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις, πιστεύουν ότι υπεύθυνο είναι το Ιράν.

Απειλές

Εδώ και μήνες Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει συγκαλυμμένες απειλές, λέγοντας ότι, εάν το Ιράν παρεμποδιστεί από την εξαγωγή πετρελαίου, ούτε άλλες χώρες θα είναι σε θέση να εξάγουν. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι έχει οποιοδήποτε ρόλο σε συγκεκριμένα χτυπήματα, μεταξύ των οποίων βομβιστικές επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο και προηγούμενα χτυπήματα για τα οποία την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούτι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου «απαράδεκτες και εντελώς αβάσιμες».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι είναι ανεύθυνο να αποδώσει κανείς ευθύνες για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι χρειάζεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν συζητηθεί η ευθύνη για μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ περίπου η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή κατά 5,67 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα εμπορικά αποθέματα για να καλυφθεί το κενό.

Η Aramco, που ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο –που θα είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά μιας εταιρίας στον κόσμο– δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παραγωγής. Το Ριάντ δήλωσε ότι θα αντισταθμίσει τη διακοπή της παραγωγής με τη μείωση των αποθεμάτων, που τον Ιούνιο ήταν στα 188 εκατ. βαρέλια.

Ανησυχία στην ΕΕ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις μετά τις επιθέσεις με drone στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και την κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το πόσο ευάλωτη είναι η βιομηχανία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σε έναν ασύμμετρο πόλεμο, καθώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να πάρουν την ανιούσα και να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ. Η Σαουδική Αραβία, μία στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, παράγει περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, με κάθε βαρέλι να ισοδυναμεί με 159 λίτρα. Οι επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδέχεται να περιορίσουν την παράγωγή πετρελαίου κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια, ήτοι το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η αντίδραση των αγορών ήταν, παρά ταύτα, λιγότερο ακραία από όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει σε κάθε ενδεχόμενο τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ μείωσε μεν τους φόβους για εκθετική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά εντείνει τις ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν.

Ωστόσο, το πρόβλημα εφοδιασμού δεν πρόκειται να είναι παντού το ίδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δουν τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται, ωστόσο είναι λιγότερο εξαρτημένες από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, απ’ όσο είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ινδία. Συγκεκριμένα, η Γερμανία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, από τα στρατηγικά της αποθέματα, για διάστημα τριών μηνών, ενώ τα αποθέματα της Ινδίας αρκούν μόλις για 12 ημέρες.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αγορές δεν σταματάει στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά σε μια μεγάλη σειρά βιομηχανιών, όπως του πλαστικού, που εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Επιπλέον, ισχυροί εφοπλιστές σε κράτη-μέλη της ΕΕ με μεγάλη εμπορική ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις θαλάσσιες διαδρομές δεξαμενόπλοιων, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις με drone στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα στις αγορές σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προστατεύσει τη βασική της βιομηχανία, καθώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις δομές ασφαλείας της χώρας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...