Με 95 δις ευρώ χρέη στην Εφορία έκλεισε το 2016!

Εξαντλήθηκαν οι φορολογούμενοι και δεν έχουν να πληρώσουν πια τους φόρους τους, σύμφωνα με την εικόνα των εισπράξεων, που συνθέτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Μετά από έξι χρόνια μνημονίων, η φορολογική βάση έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική της ικανότητα, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματα του 2016.

Πέρσι,  οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 12,157 δι2 ευρώ! Ενώ η νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εισέπραξε τα 5,2 δις ευρώ, μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα σχεδόν το 10% των φορολογουμένων να δει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τις οφειλές του, κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς,  δείχνει μία πλήρη εξάντληση και οι αυξημένοι φόροι και εισφορές, δοκιμάζουν τα όρια των Ελλήνων. Κάθε μήνας που περνά δημιουργούνται όλο και περισσότεροι οφειλέτες, αλλά παρά τις δυσκολίες, οι αλλαγή των φορολογικών συντελεστών το 2016,  έφερε σημαντική αύξηση εσόδων για την κυβέρνηση, που εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δις ευρώ.

Σημαντική πηγή εσόδων, ήταν  ΦΠΑ, που μετά το κυνηγητό της ΓΓΔΕ, και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις ανέβηκε στα 11,465 δις ευρώ. Από αυτά, τα 9,7 δις ευρώ, μπήκαν στα Ταμεία, ανεβάζοντας τα εισπραξιμότητα στο 84,6%.

1 στους 2 χρωστούν στην Εφορία!

Αν και υπάρχει μία οριακή μείωση στον αριθμό των οφειλετών, το ποσοστό παραμένει κοντά στο 50%, με  4.146.483 φορολογούμενους  που έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, να έχουν στο τέλος του προηγούμενου έτους ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ και τα τελωνεία!

Από αυτούς, οι 1.947.771  είδαν κατασχέσεις στους τραπεζικού τους λογαριασμούς, με παρακράτηση μισθών ή συντάξεων. Από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων δεν γλύτωσαν έσοδα όπως τα ενοίκια, ενώ η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε ακόμα και σε πλειστηριασμούς!

Το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο, δηλαδή την Εφορία, έφτασε στο τέλος του 2015, στα 81,384 δις  ευρώ!  Τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν την περσινή χρονιά,  ήταν 13,9 δις  ευρώ. Στο τέλος του 2016, το συνολικό χρέος έφτασε το αστρονομικό ποσό των 95 δις ευρώ!  

Το 2016, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 1,884 δις ευρώ πάνω από τον στόχο του Προϋπολογισμού, ενώ οι φόροι που δεν πληρώθηκαν έφτασαν τα 12,157 δις ευρώ! Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τα παλιά χρέη που κατάφερε να εισπράξει το δημόσιο, ήταν 2,475 δις ευρώ, ενώ από τα τις νέες οφειλές (2016), εισπράχθηκαν 2,727 δις ευρώ.

Η αύξηση των φόρων, δεν στέφτηκε παντού με επιτυχία, καθώς τα εισοδήματα συνέχιζαν να συμπιέζονται και το 2016.  Παρά το αντίξοο κλίμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι φόροι που υπέρ-απέδωσαν και έβαλαν σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία, ήταν ο φόρος  εισοδήματος φυσικών προσώπων που έφερε περί τα 160 εκατ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων που συνεισέφερε 491 εκατ. ευρώ  στα δημόσια έσοδα, άλλα 303 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τέλος 71 εκατ. ευρώ από φόρους περιουσίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...