Μηνύματα Τσίπρα από Βελιγράδι: Προκλήσεις και παραβιάσεις δεν βοηθούν στο κοινό μέλλον των Βαλκανίων

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, και αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Αυτό υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με προκλήσεις και παραβιάσεις και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την κοινή πορεία όλων των Βαλκανίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα. «Πρέπει να εντείνουμε το διάλογο για την μεταναστευτική κρίση», είπε, επίσης και έκανε λόγο για σταθερή στάση της Σερβίας και τόνισα την επιθυμία της Ελλάδας για μια σταθερή λύση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το έναυσμα για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Για ανάπτυξη,  συνεργασία και ειρήνη. Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μια ιστορική σχέση.

Και συνέχισε, αναφέροντας: «Προσβλέπουμε στη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή», είπε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στο Βελιγράδι. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο πρωθυπουργό για την υποδοχή και τη φιλοξενία αλλά και τις συνομιλίες που είχαμε. Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς».

Εν συνεχεία, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

“Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις και βάση για οικονομική συνεργασία”

«Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια».Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο σερβο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βελιγράδι.

Σημείωσε δε, ότι αυτό είναι το όραμα μιας αρχιτεκτονικής που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών και βεβαίως των οικονομικών παραγόντων, που θέτει στο επίκεντρο την ευημερία και την ανόρθωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνιών. Επιπλέον, όπως είπε, ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των διαρθρωτικών δομών των οικονομιών μας που στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών μας και προσανατολίζει και οριοθετεί τα Βαλκάνια ως πεδίο σταθερότητας και ζώνης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη σημερινή συγκυρία αυτό αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των Βαλκανικών χωρών και αυτή είναι η κρίσιμη συνεισφορά της ελληνο-σερβικής φιλίας και συνεργασίας. Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και αξίες, είπε.

Πηγή:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...