Μητσοτάκης: «Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις από 1/1/2023»

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Την 1/1/2023 αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια», προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τέτοιες ημέρες πριν από 7 χρόνια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονταν στις τράπεζες. Λέω όμως ότι οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις. Οι μνήμες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Το έργο ήταν τιτάνιο. Ακυρώθηκε ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.

Με λιγότερους μάλιστα υπαλλήλους, 900 για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και την διοίκηση».

Σύντομα, είπε, «θα εκλείψει οριστικά η ομηρεία των συνταξιούχων ήταν ντροπή δεκαετιών για το κράτος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού που η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος από 1.1.2023

«Κοινωνική πολιτική σημαίνει και πολιτική της καθημερινότητας με απλές και καθοριστικές παρεμβάσεις όπως το 1555 τον αριθμό του ΕΦΚΑ που λύνει προβλήματα και απαντώνται με ακρίβεια τα προβλήματα των ενδιαφερόμενων. Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ικανοποιημένοι. Έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει γρήγορες απαντήσεις στους πολίτες.

Τις επόμενες εβδομάδες όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ θα μπουν σε ευνοϊκότερο καθεστώς δόσεων αλλά θα ισχύσει και η παραγραφή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια».

Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.

«Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...