Μια από τις ελάχιστες σωζόμενες πέτρες επικάλυψης της Πυραμίδας του Χέοπα στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου

bb

Μια από τις ελάχιστες σωζόμενες πέτρες επικάλυψης της Πυραμίδας του Χέοπα στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου

Μια από τις ελάχιστες σωζόμενες πέτρες επικάλυψης της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας (ή Πυραμίδας του Χέοπα) και η μοναδική που θα εκτεθεί εκτός Αιγύπτου, παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου από τις 8 Φεβρουαρίου 2019. Η μεγάλη ασβεστολιθική πέτρα θα αποτελέσει το κεντρικό αντικείμενο της έκθεσης, που θα αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει το BBC, η μεγάλη πέτρα από λευκό ασβεστόλιθο, που θα εκτεθεί στη νέα, μόνιμη αίθουσα του μουσείου με την ονομασία η «Εκ νέου Ανακάλυψη της Αρχαίας Αιγύπτου» (Ancient Egypt Rediscovered), μεταφέρθηκε στη Βρετανία το 1872 για λογαριασμό του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ (Charles Piazzi Smyth). Ο Ιταλοβρετανός Σμάιθ (1819-1900) διετέλεσε βασιλικός αστρονόμος της Σκοτίας από το 1846 ως το 1888 και είναι γνωστός για τις καινοτομίες του στην αστρονομία, καθώς και για τις μελέτες του στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Αν και πολλές από τις τελευταίες στερούνταν επιστημονικότητας (όπως ότι το μνημείο είχε κτιστεί με βάση μια θεϊκή μονάδα, την «ίντσα της πυραμίδας»), ο ίδιος έκανε τις ακριβέστερες μέχρι τότε μετρήσεις και εσωτερικές φωτογραφίσεις της Πυραμίδας του Χέοπα.

Η είδηση για την έκθεση έρχεται 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμάιθ, ο οποίος, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του BBC, πραγματοποίησε μαζί με τη γεωλόγο σύζυγό του, Τζέσι, τις πρώτες μεγάλης κλίμακας ακριβείς έρευνες στην Πυραμίδα του Χέοπα το 1865. Το ζευγάρι αρχικά εξέθετε την πέτρα στο σπίτι του.

Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, χρονολογείται μεταξύ 2589 και 2566 π.Χ. και είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας. Αν και το εσωτερικό της είχε κατασκευαστεί από τοπικό λίθο, εξωτερικά ήταν επενδυμένη με λαμπερό λευκό και γυαλισμένο στην εντέλεια ασβεστόλιθο από το λατομείο της Τούρα. Οι πέτρες επικάλυψης, που δημιουργούσαν μία εντελώς λεία και επίπεδη επιφάνεια, θα πρέπει να άστραφταν στον ήλιο, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα από ό,τι η κάπως «τραχιά», βαθμιδωτή σημερινή επιφάνεια της Πυραμίδας.

Το 1303 μ.Χ. ένας καταστροφικός σεισμός χαλάρωσε πολλές από τις πέτρες επικάλυψης, αρκετές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο άλλων κτιρίων. Η πέτρα που μεταφέρθηκε στη Βρετανία βρέθηκε θαμμένη στη βάση του μνημείου. Άλλα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο μουσείο στο Εδιμβούργο είναι όργανα μέτρησης του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ, αρχαία αγάλματα, η μοναδική άθικτη βασιλική ταφή εκτός Αιγύπτου, το μοναδικό διπλό φέρετρο που έχει ποτέ βρεθεί στην Αίγυπτο, καθώς κι ένα ξύλινο κουτί καλλυντικών, ένα από τα ωραιότερα δείγματα διακοσμητικής ξυλογλυπτικής από την αρχαία Αίγυπτο.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/350561-Mia-apo-tis-elachistes-sozomenes-petres-epikalypses-tes-Pyramidas-toy-CHeopa-sto-Ethniko-Moyseio-toy-Edimboyrgoy ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...