Μουζάλας: Tο ελληνικό κράτος διέθεσε με απόλυτη διαφάνεια τα χρήματα για την προσφυγική κρίση

«Προσπαθούσαμε από τον Σεπτέμβριο να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα hot spot και κάποιοι δεν το επέτρεψαν»

«Τα χρήματα που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση του προσφυγικού, διατέθηκαν με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε όμως πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στα χρήματα που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία και τις οργανώσεις και πως ο έλεγχος είναι στην αποκλειστική ευθύνη της DG ECHO, το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε τη Βουλή για την απορρόφηση των έκτακτων πόρων και τα εθνικά προγράμματα και αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση όλο τα προηγούμενο διάστημα στα νησιά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στους πρόσφατους θανάτους προσφύγων, ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει μέχρι σήμερα πλήρης καταγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Πόσες από αυτές τελικά έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο ελληνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων; Πόσο έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία; Και αν όσες δεν έχουν εγγραφεί χρηματοδοτούνται από ποιον και με τι ποσά;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε επίσης τον Γιάννη Μουζάλα να απαντήσει σε τι ύψος ανέρχονται οι πόροι και από ποιες πηγές. Ποιοι φορείς τα διαχειρίζονται, σε ποιον και πότε λογοδοτούν, αλλά και αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στους θανάτους τριών προσφύγων στη Μόρια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταβάλλει προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά «αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες ήταν κάποιοι παράγοντες πολύ σημαντικοί, όπως δήμαρχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις οργανώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Όμως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε όμως ότι χθες υπήρξε μια λύση, καθώς «λύγισαν κάτω από αυτή τη θλίψη ξενοδόχοι. Πήραμε δωμάτια. Ξεκίνησαν τα έργα. Και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκεί πέρα και θα είναι μάρτυρας και των κακών και των καλών που γίνονται».

Είμαστε περήφανοι για το ότι, τους ένα εκατομμύριο εξήντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους τους αντιμετωπίσαμε μέσα στους τελευταίους δεκαέξι μήνες με αξιοπρέπεια, με ανθρωπιά, μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας του μεταναστευτικού ζητήματος και της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα μικρά παιδιά πάνε σχολείο.

«Τα μικρά πάνε σχολείο με τις τσαντούλες τους, με τους καθηγητές τους. Έχουμε αντιδράσεις μικρές, στις οποίες η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές ότι αντιτίθεται. Όμως, θα έπρεπε ίσως να το ψάξει κανείς λίγο καλύτερα και στη βάση. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι -δεν λέω ότι αυτό είναι γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, για το όνομα του Θεού, το αντίθετο- οι οποίοι πιο πολύ ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, παρά σε άλλους χώρους», είπε ο Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, καθώς «σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί, πριν καν τακτοποιηθεί η εγκατάστασή τους, τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κατάσταση στα νησιά η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνη. «Για τα νησιά έχετε ευθύνη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πιθανώς όχι σε ένα επίπεδο υψηλής ηγεσίας. Έχετε, όμως, ευθύνη. Δεν βοηθήσατε ώστε να δοθούν οι χώροι. Ελπίζω ότι θα αλλάξει», ανέφερε ο Γιάννης Μουζαλάς.

Ως προς τα οικονομικά, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγγυηθεί -δεν έχει δώσει- συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα. Αυτή είναι η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας έχουμε πει επανειλημμένα πώς αυτά τα λεφτά έχουν διατεθεί. Θα πάρει πολύ χρόνο.

Έχουμε τη DG HOME, 350 εκατομμύρια ευρώ. Τα 175 εκατομμύρια ευρώ δοθήκαν στις ελληνικές αρχές. Έχουν διατεθεί με πλήρη διαφάνεια. Μπορεί να συμφωνείτε ή να μην συμφωνείτε με τον τρόπο διάθεσης. Η διαφάνεια στα χρήματα που διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρης. Κάθε διαφωνία για τον τρόπο χρήσης τους είναι θεμιτή. Όμως, η διαφάνεια είναι πλήρης», είπε και εξήγησε ότι τα άλλα χρήματα δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, σε οργανώσεις.

«Δεν έχουμε καμία δυνατότητα παρέμβασης. Όποια και να ήταν η κυβέρνηση, δεν θα είχε καμία δυνατότητα παρέμβασης. Τα βάζετε στην ίδιο κουμπαρά και κατηγορείτε την κυβέρνηση. Δεν βοηθάει σε τίποτα αυτό το πράγμα. Είναι λάθος. Είναι λάθος στην αντιμετώπιση», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα ποσοστά απορρόφησης των εκτάκτων κονδυλίων είναι 60% -που είναι τεράστιο ποσοστό, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- και 30% έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, που σημαίνει ότι σε δύο ή τρεις μήνες θα έχει λείψει και αυτό, θα είμαστε στο 90%».

Σε σχέση με τα εθνικά προγράμματα, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι το ένα έχει προϋπολογισμό 294 εκατομμύρια ευρώ και έχει απορροφηθεί το 2%, επειδή οι δυνατότητες χρήσης τους καλύπτονταν από τα έκτακτα, ενώ επόμενους μήνες, κατατίθενται καινούργια προγράμματα. Το δεύτερο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 214 εκατομμύρια ευρώ έχει απορροφηθεί σε ποσοστό 25%.

«Χρειάζεται από τη μεριά της κυβέρνησης και από εσάς προσωπικά, με περισσότερη ευθύνη να γίνει η προσέγγιση αυτού του τόσου σημαντικού προβλήματος στην ουσία. Θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε καθαρότητα, θέλουμε δημοσιοποίηση.

Διότι όσα κι αν καλυφθούν σήμερα, σας πληροφορώ ότι θα έρθει η στιγμή που αυτά, έτσι κι αλλιώς, θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας, θα γίνουν γνωστά. Δεν μπορούν να καλυφθούν για πάντα», σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τα χρήματα αυτά να δοθούν στο ελληνικό κράτος. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δοθούν στην DG ECHO, το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε πως η DG ECHO, επιλέγει και ελέγχει.

Ακόμα, ο Γιάννης Μουζάλας είπε ακόμη, πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το έφτιαξε κυβέρνηση την ώρα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί πολλά χρόνια πριν. Με βάση δε το Μητρώο, μετά από μερικούς μήνες θα είναι απαγορευμένο να δουλέψει οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Μουζάλας: Απαιτούμε η Ε.Ε. να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της

«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν πρόσφυγες από τη χώρα. «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική για τους πρόσφυγες, στη Μάλτα.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αξιώνει να έχει δικαιώματα, χωρίς να αναλαμβάνει και τα σχετικά καθήκοντά», τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400. «Απαιτούμε η Ευρώπη να εκπληρώσει τελικά την υπόσχεσή της», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της ποσόστωσής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει.

«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς να απλά να το σταματήσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και όχι μόνο σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...