Μπαλτάκος: Τρόικα και Μνημόνιο μελανή σελίδα στην ιστορία μας

Μπαλτάκος: Τρόικα και Μνημόνιο μελανή σελίδα στην ιστορία μας
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης , Παναγιώτης Μπαλτάκος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την τρόικα, τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για νέα μέτρα, το ενδεχόμενο εκλογών και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Για την τρόικα και τις πιέσεις για νέα μέτρα

«Η τρόικα και το Μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας και όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλα γίνονται για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Χωρίς αυτό, είμαστε σβησμένοι από το χάρτη. Με αυτό πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και έχουμε επιλογές. Χωρίς το πλεόνασμα, δεν έχουμε καμία επιλογή. Είμαστε αιχμάλωτοι. Αυτή τη στιγμή δείχνει η κατάσταση ότι πηγαίνουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, και με βάση τις δυνατότητες που έχει δείξει ο Σαμαράς μέχρι τώρα – μην ξεχνάμε ότι διοικεί τη χώρα επί ενάμιση χρόνο με 29% και έχει επιτύχει πράγματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τα διανοήθηκαν, όχι απλά δεν τα πέτυχαν, με 44% – νομίζω ότι όλα είναι εφικτά.

Δεν μπορεί να πει κανείς το ανάποδο, ότι η τρόικα είναι μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία της χώρας. Επιπλέον, πράγματι είναι έτσι (σ.σ.: ότι χρηματοδότησε τη χώρα), αλλά την τρόικα εμείς τη φέραμε. Δεν ήρθε μόνη της. Εμείς τη φέραμε, με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές δεκαετιών και δεν είναι θέμα ευθύνης τώρα, εάν φταίει η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ πιο πολύ. Το σίγουρο είναι ότι εμείς τη φέραμε και εμείς θα την αναγκάσουμε να φύγει, πετυχαίνοντας τους στόχους μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.»

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Σαν πρόθεση ή σαν στόχευση κυβερνητική; Ή σαν ατύχημα; Σαν ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί λοιπόν. Αλλά στόχευση κυβερνητική δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει προοπτική – όπως το έχει πει ο πρωθυπουργός – τετραετίας. Και αυτό είναι το λογικό. Πρώτα ανάπτυξη και μετά εκλογές. Δεν είναι κανείς ανόητος να πάει να κάνει εκλογές μέσα σε τέτοια κρίση. Δεν βολεύει ούτε τη χώρα ούτε αυτόν που κάνει τις εκλογές. Και αν η τρόικα επιμείνει σ’ αυτό, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς.

Πιστεύω ως ορθό αυτό που είπε ο Στουρνάρας. Ότι πρέπει να σέβονται περισσότερο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες έφτασαν στο έσχατο σημείο. Δεν πάει άλλο. Όποιος λοιπόν δεν τις σέβεται – και πιθανόν αυτό να γίνεται αυτή τη στιγμή – θα έχει την απάντηση που ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει, με τα λόγια του Στουρνάρα και του πρωθυπουργού.»

Για το αν η ρύθμιση του χρέους θα έλθει μετά τις ευρωεκλογές

«Είναι μια πιθανολόγηση. Δεν υπάρχει πληροφορία. Είναι μόνο εικασία.»

Για το αν η κυβέρνηση μπορεί να πει «όχι» στην τρόικα

«Το αν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα, το λέει το υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία, όχι η τρόικα. Δεν τους πέφτει λόγος και δεν ξέρουν. Εμείς ξέρουμε. Από εκεί και πέρα, ο βαθμός αντίστασης στην τρόικα και στις πιέσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιστάσεις του πρωθυπουργού του ίδιου. Ο πρωθυπουργός, όταν κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την επανάσταση του 1821 – γιατί δεν νομίζω να υπήρξε δυσχερέστερη πρωθυπουργία από του Σαμαρά τώρα – δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν ότι δεν θα το καταφέρει, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι έχει τα χέρια του λυμένα. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος.»

Για το αν η κυβέρνηση περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία για τις οικονομικές εξελίξεις

«Ασφαλέστατα…»

Για το «ατύχημα» που μπορεί να φέρει τις εκλογές

«Ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε την πολιτική ιστορία του τόπου, χρόνια πριν. Μπορεί να γίνει οτιδήποτε και οποτεδήποτε. Δεν μπορείς να προδικάσεις ούτε να το προγραμματίσεις. Δεν μπορώ να ξέρω, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Το πολιτικό ατύχημα στην Ελλάδα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.»

Για το αν μπορεί να επιτευχθεί η τετραετία, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές

«Αυτή είναι η στόχευση και όλη η προσπάθεια γίνεται για να πάμε σε εκλογές το 2016, ούτως ώστε η χώρα να σταθεροποιηθεί οικονομικά, διότι πολιτικά έχει σταθεροποιηθεί. Αυτή είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού και αυτό θα γίνει. Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα. Ούτε μπορώ να κάνω προσωπικά εικονική πραγματικότητα, τι θα γινόταν αν η Ν.Δ. δεν είναι πρώτο κόμμα. Είναι πολύ πρόωρο και δεν μπορώ να ξέρω την απάντηση.»

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

«Θα κατατεθεί μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα, μάλλον. Απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν σχετίζεται με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά με το νόμο του 1979. Η Ελλάδα έχει από τότε αντιρατσιστικό νόμο, με τη διαφορά ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε, διότι δεν υπήρχαν ρατσιστικά φαινόμενα. Η λαθρομετανάστευση είναι εκείνη που δημιούργησε το ρατσισμό στην Ελλάδα, όχι κάτι άλλο. Πριν από δέκα χρόνια δεν μιλούσαμε για ρατσισμό ή πριν από 20 χρόνια. Η χώρα λοιπόν έχει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και θα συμπληρωθεί, θα βελτιωθεί. Έχει δοθεί και στα άλλα κόμματα το σχέδιο, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Απ’ ό,τι γνωρίζω, έχουν συνομιλήσει από το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Αθανασίου, έχουν κάνει διαπραγμάτευση και συνεχίζεται. Δεν έχει τελειώσει.

Είχαμε πει ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να περιορίσει το ρατσισμό στην κοινωνία και να περιορίσει συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα που επικρίνεται ως ρατσιστικό και ξενοφοβικό. Και καλώς να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Αλλά δεν μπορεί να θίγει πυλώνες του κράτους, όπως είναι η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Όποιος θέλει μέσω ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου να θίξει τομείς και φορείς που δεν σχετίζονται με αυτό, είναι λογικό να μας βρει αντίθετους.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...