Μυτιλήνη: Με αστυνομική προστασία οι μετανάστες και πρόσφυγες μετά τα επεισόδια

Σε περίφρακτο χώρο του λιμανιού οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στη Μυτιλήνη νωρίτερα την Κυριακή (01.03.2020). Προπηλακισμοί και επεισόδια κατά την άφιξή τους από κατοίκους του νησιού που αντιδρούν στην εγκατάστασή τους.

Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν, μεταφέρθηκαν για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί.

Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε άλλη βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της περιοχής και ρυμουλκούνται (σ.σ. ώρα 17:30) από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή (01.03.2020) επικράτησε ένταση και υπήρξαν προπηλακισμοί στην περιοχή της Θερμής στη Μυτιλήνη. Ομάδα πολιτών είχε αποκλείσει το λιμάνι της Θερμής όπου έφτασε βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, συνοδεία σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Στη συγκεκριμένη λέμβο επέβαιναν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης, οι συγκεντρωμένοι πολίτες προπηλάκισαν δημοσιογράφους και φωτογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ακόμη, προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στη Μόρια, όπου πολίτες εμπόδιζαν τη μεταφορά των νεαφιχθέντων μεταναστών. Έκλεισαν τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Οι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεπαν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρέθηκαν στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μυτιλήνη: “Όχι άλλοι στο νησί μας…”

Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζήτησε – εν τω μεταξύ – ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος με δήλωσή του κλείνει τα σύνορα του Δήμου “έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο”.

 Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης “στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα (σ.σ. 01.03.2020), ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ.

Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία “πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου”.

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: “Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί”.

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος “ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου”.

newsit.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...