Σε «βάλσαμο» για την αγορά και τις επιχειρήσεις, μπορούν να εξελιχθούν τα τράι νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, για την βιομηχανία. Καλύπτοντας μεγάλο εύρος υπαρκτών αναγκών, είναι μία ακόμα ευκαιρία για τους πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την επιχείρησή τους ή ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται μακριά από την αγορά, λόγω κρίσης.
Η «τριπλέτα», νέων προγραμμάτων, αποσκοπεί στην αξιοποίηση της εμπειρίας τους και μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση για να επιστρέψουν στην αγορά.
Όπως έγραψε πρώτη η kontranews στις 14 Οκτωβρίου, «Έρχονται 3 νέα ΕΣΠΑ για την Βιομηχανία, ύψους 234 εκατ. ευρώ!» Στην αντεπίθεση της ελληνικής παραγωγής, ποντάρει το υπουργείο Οικονομίας και ενισχύει την ελληνική μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, με τρία επιπλέον προγράμματα ΕΣΠΑ από το ΕΠΑνΕΚ.
Οι νέες δράσεις είναι το η «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», η «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην ανάπτυξη αλυσίδων αξίας και η «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ» που ενισχύει επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών.
Και οι τρείς εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη τους θα γίνει από την αρχή της νέας χρονιάς.
Οι δράσεις, εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ Μετά από πρόταση της υφυπουργού Οικονομίας, Θεοδώρας Τζάκρη και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.
«Κοινή παραδοχή, στην αγορά, είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να κερδίσει, όσο εισάγουμε πολλά περισσότερα από όσα εξάγουμε. Συγκεκριμένα, με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, τον Αύγουστο εμφάνισε αύξηση της τάξης του 11,6%.
Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,110 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές, διαμορφώθηκαν σε 1,912 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο τον Αύγουστο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,198 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών, φαίνεται αυτή την στιγμή, ως ο πιο άμεσος δρόμος για την καλυτέρευση των όρων στην ελληνική αγορά, που θα μπορούσε να στηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά», έγραψε πρώτη η kontranews.
«Τα τρία αυτά προγράμματα, προϋπολογισμού 234 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της μεταποίησης. Ενισχύουμε επιχειρηματικά σχέδια και υποδομές που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή προκειμένου να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και να δημιουργήσουμε σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η ανάπτυξη της μεταποίησης διασφαλίζει τις καλύτερες και πιο σταθερές ροές ευημερίας και πλούτου από την οικονομία προς την κοινωνία.
Όμως η στόχευση είναι διπλή καθώς όπως τόνισε, «ενισχύουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ενώ παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία σε ανέργους να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Τα τρία νέα προγράμματα ΕΣΠΑ
«Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας»: Το πρόγραμμα, έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ (με δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, είναι: Αγροδιατροφή ‐ Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά ‐ Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον και Υγεία.
Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων, ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (πχ διείσδυση σε νέες αγορές).
«Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ»: Με συνολικό προϋπολογισμό, 100 εκατ. ευρώ από τα οποία δημόσια δαπάνη θα είναι τα μισά, αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Μέσω του προγράμματος θα επιτευχθεί αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
«Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας –Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»: Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να ονομάζεται και δεύτερη ευκαιρία, καθώς τα 54 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του(με δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών και έχει στόχο να δώσει το πλαίσιο μίας δέσμης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Πηγή: