Νέοι και τεχνοκράτες οι νέοι υπουργοί: Σε λίγο ο ανασχηματισμός

ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΘA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ                              

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος καθώς όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να καταρτίζει την τελική λίστα των ονομάτων. Στόχος η δημιουργία ενός ευέλιγκτου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα είναι βασισμένο σε νέους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμετακίνητοι από την κυβέρνηση θεωρούνται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης φέρεται να φεύγει από το υπουργείο Παιδείας, αλλά όχι από την κυβέρνηση, καθώς μετακινείται σε άλλο υπουργικό θώκο.

Η Όλγα Γεροβασίλη μετακινείται από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη θέση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη θέση της Όλγας Γεροβασίλη τοποθετείται, όπως όλα δείχνουν, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιοι ετοιμάζουν… υπουργικό κοστούμι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες «αφίξεις» υπολογίζεται, όπως όλα δείχνουν, ο Φώτης Κουβέλης.
Το όνομα του κ. Κουβέλη, ακούγεται ή για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή για το Παιδείας, αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να μετακινήσει από εκεί το Νίκο Φίλη, λόγω και των τεταμένων σχέσεών του με την Εκκλησία.
Παράλληλα, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου έως τώρα βρισκόταν η Όλγα Γεροβασίλη, υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι «μνηστήρες»: ο Σωκράτης Φάμελλος από τον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνεται ότι η κ. Γεροβασίλη θα μετακινηθεί, όπως όλα δείχνουν και εφόσον δεν υπάρξουν «καραμπόλες», στο υπουργείο Εσωτερικών.
Θέση στην κυβέρνηση διεκδικεί, όμως, και η Έφη Αχτσιόγλου, στενή συνεργάτις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Τα νέα υπουργεία μετά την απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή, έγιναν δεκτά τα Προεδρικά Διατάγματα που είχε αποστείλει η κυβέρνηση ενόψει του δομικού ανασχηματισμού.

Έτσι, συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής.

Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.

Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:
•        Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
•        Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
•        Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
•        Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
•        Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
•        Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...