Για σύγχυση που επικρατεί μέσα στο Ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας έκανε λόγο σε σημείο του κήρυγματος του Εσπερινού στον Ι.Ν.Αγ.Νικολάου Αντιρρίου,ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιερόθεος

Όχι μόνο οι Επίσκοποι,αλλά και ιερείς και μοναχοί,ασχολούνται με άλλα πράγματα,ανεξάρτητα από το σκοπό της Ιεραρχίας.

Εγκαταλείπεται το έργο της μετάνοιας,της κάθαρσης της ψυχής ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι το Θεό.Και ασχολούνται με όλα τ’άλλα,που είναι αλλότροια του σκοπού στον οποίο έχουν ταχθεί να επιτελέσουν.

Πολλοί από μας γινόμαστε κοινωνιολόγοι,οικονομολόγοι,πολιτικοί,λοιμοξιολόγοι.Συγχέουμε την Θεολογία με την Επιστήμη,τη Θεολογία με τη Φιλοσοφία και τα κοινωνικά συστήματα και είμαστε οτιδήποτε άλλο εκτός απ’αυτό που είμαστε,το δικό μας Εγώ.

Αυτό που έκαναν όλοι οι ιεράρχες,όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος κατά τον 4ο αιώνα,οι οποίοι ξεχώριζαν τη γνώση των αισθητών πραγμάτω,από τη γνώση των πνευματικών.Υπάρχει διπλή μεθοδολογία-σημείωσε ο κ.Ιερόθεος-Άλλη είναι η μέθοδος γνώσεως των αισθητών πραγμάτων που γίνεται δια της επιστήμης με τη λογική και άλλο η μέθοδος γνώσεως του Θεού που γίνεται με την “καθαρή καρδιά”και τον καθαρότατο και διαυγέστατο νου.

Και ακόμη τον 14ο αιώνα ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς κάνοντας διάλογο με τον Βαρλαάμ που εκπροσωπούσε τη σχολαστική και μεσαιωνική θεολογία,έλεγε-ο Βαρλαάμ-ότι υπάρχει μία μέθοδος γνώσεως και του Θεού και των αισθητών πραγμάτων και με τη λογική μελετούσε τα ανθρώπινα πράγματα και τη φιλοσοφία,με την ίδια μέθοδο και τη λογική και το Θεό.Και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς έλεγε ότι υπάρχει διπλή μεθοδολογία.Διπλή αλήθεια.Άλλη η αλήθεια των αισθητών πραγμάτων και άλλη η γνώση των Θείων που γίνεται με καθαρή καρδιά.

Και το έργο των Ποιμένων είναι ακριβώς αυτό.Να μπορούν να διακρίνουν ότι άλλο είναι η Θεολογία και ο σκοπός της Εκκλησίας και άλλο είναι η Επιστήμη και ο σκοπός της.

Για το σώμα του ανθρώπου ασχολείται η Επιστήμη,ενώ η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την κάθαρση της Καρδιάς και τη γνώση του Θεού.Και δια της γνώσεως και όταν ο Θεός το επιτρέψει,μπορούν να συμβούν και θαύματα.Διότι άγιοι της Εκκλησίας μας,ακόμα και σύγχρονοι άγιοι χρησιμοποίησαν τα επιτεύγματα της επιστήμης.Και όταν χρειάστηκε,παραδόθηκαν στους γιατρούς ώστε να βοηθήσουν το σώμα.

Σκοπός της Εκκλησίας και της Ιεραρχίας είναι ακριβώς αυτό.Η γνώση του Θεού και όχι η ενασχόληση με κατώτερα πράγματα που υποβαθμίζουν τον υπερκόσμιο χαρακτήρα της Θείας Αποκαλύψεως,αυτής που αποκάλυψε ο ίδιος ο Χριστός.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...