Ναύπακτος: “Στο σφυρί” το ακίνητο του Μουσείου Φαρμάκη

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το ακίνητο του Μουσείου Φαρμάκη που βρίσκεται επί της οδού Φαρμάκη και Βαρδακουλά. Εδώ και καιρό είχε αναστείλει τις δραστηριότητές του, ως Μουσείο, μετά από πολλά χρόνια, κάνοντας πιο φτωχή τη Ναύπακτο. Το τριώροφο κτίριο, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, φιλοξενούσε για δεκαετίες τη συλλογή κειμηλίων του αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Φαρμάκη και όχι μόνο:

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ε», το κτίριο παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Φαρμάκη, στην Εθνική Τράπεζα, κίνηση που είχε και κατά το παρελθόν κάνει ο κ. Φαρμάκης, όπου και παραχώρησε τμήμα της περιουσίας του και το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Ναύπακτο. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Τράπεζα προχωρά σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την πώληση του ακινήτου, ιδιοκτησίας της πλέον, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016.
Ως τιμή εκκίνησης αναφέρεται το ποσό των 455.000 ευρώ.
«Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Φαρμάκη, μέλος οικογένειας με μεγάλη συνεισφορά στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας και στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η φροντίδα και οι δαπάνες για την κατάρτιση της συλλογής και την ανέγερση του κτιρίου του μουσείου, πίσω από το πατρογονικό αρχοντικό της οικογένειας, ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο. Το κτίριο ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70. Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε ενετικό φρούριο, για να εντάσσεται ομαλά στο ύφος της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου. Τα εγκαίνιά του έγιναν τον Απρίλιο του 1979.
Η μόνιμη συλλογή του μουσείου απαρτιζόταν από κειμήλια και ενθυμήματα από τον αγώνα του 1821 και τα τεκμήρια από τον πόλεμο του 1940 και την εθνική αντίσταση. Προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης και βουλευτή Ιωάννη Φαρμάκη, πρόγονου του ιδρυτή του μουσείου, ο οπλισμός του και αντικείμενα του σπιτιού του καθώς και συλλογή διακοσμημένων όπλων της εποχής (καρυοφύλλια, σπάθες, εγχειρίδια, παλάσκες κ.ά.), γραπτά και έντυπα ντοκουμέντα του απελευθερωτικού αγώνα (εφημερίδες, ημερολόγια, γραπτές διαταγές).
Επίσης, από πίνακες και γκραβούρες που εικονίζουν ήρωες της επανάστασης, ιστιοφόρα πλοία, μάχες, ναυμαχίες, την στολή, τα παράσημα και το όπλο του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, αρχιστράτηγου του ελληνικού στρατού το ’40-’41, καθώς και δημόσια έγγραφα, εφημερίδες και άλλο έντυπο, χειρόγραφο και φωτογραφικό υλικό που ζωντανεύει άλλη μια εποχή δόξας και για την Ελλάδα.».

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...