Ντιμιτρόφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι χώρες μας πήραν αμφότερες το καλύτερο δυνατό

bb

Ντιμιτρόφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι χώρες μας πήραν αμφότερες το καλύτερο δυνατό

Συνέντευξη με βασικό αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη μέρα, παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας, μίλησε στο πρακτορείο ΜΙΑ και αναφέρθηκε στους όρους της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι από τις διαπραγματεύσεις, η «Μακεδονία» πήρε το καλύτερο δυνατό, όπως και η Ελλάδα, ενώ ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τη χώρα του, αλλά και τη συνεργασία με τους γείτονες.

Ο Ντιμιτρόφ μίλησε για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για το όνομα, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Κοτζιά, η οποία, όπως αναφέρει, «ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των συχνών επαφών που είχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, με τις δεδομένες συνθήκες, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την πΓΔΜ αλλά και για την Ελλάδα και ότι ουσιαστικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία ισορροπημένη λύση. «Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η Συμφωνία να γίνει καλύτερη για την μία ή την άλλη πλευρά τότε δεν θα υπάρχει Συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, «επιτίθενται» στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη». Πρόσθεσε, δε, ότι με την Συμφωνία «δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της πΓΔΜ εκτιμά επίσης ότι σε μερικά χρόνια, με δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο Ντιμιτρόφ, «δημιουργούνται δυνατότητες, μετά από πολλά χρόνια, να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και θεωρεί ότι η ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας με την Αθήνα, τώρα πλέον, βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου, όπου η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για την Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/350515-Ntimitroph-Me-te-Symphonia-ton-Prespon-oi-chores-mas-peran-amphoteres-to-kalytero-dynato ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...