bb

Ν. Βούτσης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψήφιση του προϋπολογισμού

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει να καταψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, άλλωστε, την Τρίτη το βράδυ, θα έχουμε μια ακόμα σημαντική υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, που υπέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Η σεναριολογία για πτώση της κυβέρνησης, για αιφνίδιες ή αναγκαστικές εκλογές ή και για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία βάση», τονίζει σε συνέντευξή του στη Real News ο πρόεδρος της Βουλής

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως γράφονται ήδη οι πρώτες σελίδες του βιβλίου για την Ελλάδα μετά τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις όχι μόνο με τη νομοθέτηση των παρεμβάσεων με ευκρινές κοινωνικό πρόσημο που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τα μέτρα που ανήκαν στο πεδίο των «αντιμέτρων» που είχαν προνομοθετηθεί με πίεση του ΔΝΤ για την περικοπή συντάξεων και του αφορολόγητου

Αναφορίκα με την επιμονή της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία είπε: “Η συνεχής και πολλαπλή διάψευση των εκτιμήσεων, των πιέσεων και των προσδοκιών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που για αρκετούς λόγους θεωρούσαν ότι βρίσκονται εν κινδύνω για εκλογές επί τριάμισι χρόνια, επιβεβαιώνει πλήρως την επιμονή του ίδιου του πρωθυπουργού και της παρούσας κυβέρνησης για το ότι δεν υπήρξε ποτέ διάθεση ή τακτική «απόδρασης», ενώ αντίθετα υπάρχει η σταθερή θέληση για να ζήσει ο λαός μας, η κοινωνία μας, αυτή τη νέα εποχή σε συνθήκες διακυβέρνησης από την Αριστερά, τόσο για το 2019 όσο και για την επόμενη τετραετία. Τώρα πια μπορούμε να δούμε ποιοι είχαν και έχουν συνεχείς διαψεύσεις, αυταπάτες, αντιλαϊκές εμμονές και ποια πολιτική δύναμη, αντίθετα, ολοκλήρωσε θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις με τις οποίες υπερψηφίστηκε από τον λαό τον Σεπτέμβριο του 2015 και ταυτόχρονα βοήθησε για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και να αναστηλωθεί σημαντικά το κύρος της χώρας μας μέσα στην Ε.Ε. και στον ευρύτερο διεθνή περίγυρο”.

Όσο για το Μακεδονικό ο πρόεδρος της Βουλής  χαρακτήρισε ιστορική και θετική για τη χώρα τη συμφωνία των Πρεσπών εξηγώντας:  “Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη συμφωνία υπό το βάρος μάλιστα της εικοσιπενταετούς ακινησίας και της αναγνώρισης της γείτονος χώρας σχεδόν από όλη τη διεθνή κοινότητα με το μέχρι σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομά της. Όποιος λέει όχι σε αυτή τη συμφωνία είναι προφανές ότι επιλέγει και την παραπέρα ακινησία και τη μη αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Μέχρις ότου στο προσεχές διάστημα ψηφίσουμε στην ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως τηρούνται και διευκρινίζονται απολύτως όλα τα συμπεφωνημένα στη διαδικασία που συνεχίζεται στη FYROM, είμαι βέβαιος ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλοπροαίρετων συμπολιτών μας δεν θα υπάρχουν και δεν θα επηρεάζουν τα ζητήματα που τεχνηέντως έχουν τεθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από άλλες δυνάμεις, με μόνο στόχο, προφανή πλέον, την επικίνδυνη πολιτική εργαλειοποίηση από μέρους τους ενός κρίσιμου εθνικού ζητήματος. Οι ηγεσίες αυτών των πολιτικών δυνάμεων έχουν τη δυνατότητα και την ιστορική ευθύνη, κατά τη γνώμη μου, να επανατοποθετηθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας».

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το θέμα θα ανοίξει οπωσδήποτε μέσα στον Ιανουάριο του 2019 οπότε  θα γίνει η συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις στην ελληνική Βουλή επί του εξαιρετικού πορίσματος της «Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

“Είναι ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά αναλαμβάνει την ιστορική της ευθύνη, όπως έγινε άλλωστε και με τον φάκελο της Κύπρου, για να ανασυσταθεί η μνήμη των πιο δραματικών στιγμών του ελληνικού λαού απέναντι στη λήθη και να διεκδικηθούν τα ιστορικά, ηθικά, απαράγραπτα δικαιώματα για την ευθεία αναγνώριση όλων των συμβάντων και των εγκληματικών συνεπειών τους στη διάρκεια της Κατοχής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. 

Τέλος για το αν βοηθά το πολιτικό περιβάλλον η συνεχής διερεύνηση και αντιπαράθεση για υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα ο κ. Βούτσης ανέφερε: 

“Η εντολή που είχε δοθεί από τον ελληνικό λαό προς την παρούσα κυβέρνηση δεν εμπεριείχε μόνο την εφαρμογή ενός, ηπιότερου, βεβαίως, ως προς τα προηγούμενα, μνημονιακού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρχει θετικός ορίζοντας για την ανάπτυξη και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά βεβαίως περιείχε το διαχρονικό αίτημα να αποκαλυφθούν οι παθογένειες αλλά και οι αιτίες, τα σκάνδαλα και η πολύμορφη διαπλοκή που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και το παλαιό πολιτικό σύστημα σε απαξίωση.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να τυγχάνει από όλους μας του σεβασμού που της αναλογεί για τη διαλεύκανση όλων αυτών των καταστάσεων, παρότι οι σημαντικές καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια και τα νομικά εμπόδια που της είχαν τεθεί, για λόγους -κακώς εννοούμενης βέβαια- «αυτοπροστασίας» του πολιτικού συστήματος, καθυστέρησαν ή και υπονομεύουν το έργο της. Η Βουλή, σε αυτή τη ΙΖ’ Περίοδο, έκανε το αυτονόητο, δηλαδή έδωσε και δίνει τη σαφή ενθάρρυνση προς τη Δικαιοσύνη για να προχωρούν και να μην αποτελματώνονται όλες οι υποθέσεις που αφορούν και πολιτικά πρόσωπα και την απασχολούν. Ακόμα, δόθηκαν προς τη Δικαιοσύνη για περαιτέρω εξέταση με πλήρη τεκμηρίωση σοβαρές υποθέσεις που αφορούν π.χ. τα οικονομικά των κομμάτων, των ΜΜΕ, το γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής με τον τραπεζικό δανεισμό. Δεν υπάρχει ίχνος αντίληψης για σκευωρία έναντι οιουδήποτε και για στοχοποίηση. Αντίθετα, με κάθε τρόπο, με λόγια και πράξεις, τονίζουμε ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, με απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και στο σύνολο των αξιών που συγκροτούν το κατά κοινή ομολογία προοδευτικό δικαιικό μας σύστημα. Δεν φοβίζουν τη Βουλή άστοχες αιτιάσεις που μπορεί -δυστυχώς- να ερμηνευθούν ως πρόσκληση για συγκάλυψη ή για συμψηφισμούς. Ο νοών νοείτω”.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/349164-N-Boytses-PSephos-empistosynes-sten-kybernese-e-yperpsephise-toy-proypologismoy ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...