Ν. Κοτζιάς: Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «κυματοθραύστης» στην αστάθεια

Ν. Κοτζιάς: Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «κυματοθραύστης» στην αστάθεια

“Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας «κυματοθραύστη» έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση της σταθερότητας στην περιοχή”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα AL AHRAM, εν όψει της τρίμερους Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιείται αύριο  στην Κρήτη.

Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο είναι “η πιο προωθημένη”, επισήμανε δε ότι “η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση” προσθέτοντας: “Σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών και είμαι σίγουρος ότι οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες μας θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια”.

Ο υπουργός Εξωτερικών εστιάζοντας στην πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο είπε ότι “αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες” “η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα”. Ταυτόχρονα έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ότι “ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής”.

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε επίσης ότι “η Ελλάδα είναι ένας πιστός και στενός φίλος της Αιγύπτου που στηρίζει εμπράκτως τα συμφέροντα της στο πλαίσιο της ΕΕ” καθώς και ότι “στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που εκτός από την Αίγυπτο πλήττει άμεσα την ευρύτερη «γειτονιά» μας αλλά και την ίδια την ΕΕ”.

“Εξηγούμε συστηματικά στους εταίρους μας στην ΕΕ” εξήγησε, “το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει η αιγυπτιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας μιας χώρας με πληθυσμό πάνω από 100 εκατομμύρια” υπογραμμίζοντας ότι “όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σταθερότητα και της ίδιας της Ευρώπης”.

Έμφαση επίσης έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ευρύτερη σημασία που αποκτούν οι δύο χώρες “στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των δυνατοτήτων που έχουν αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης, που προάγει την συνεργασία και το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής”.

“Είναι κράτη” είπε, “με ανεπτυγμένους θεσμούς, όπου επικρατεί σταθερότητα. Επιπλέον, συνιστούν αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους για τη Διεθνή Κοινότητα και τάσσονται σταθερά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό νομίζω έχει γίνει αντιληπτό από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος επενδύει ολοένα και περισσότερο στην συνεργασία με τις δύο χώρες μας για την σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής”.

Ερωτηθείς σχετικά με την κρίση στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής και βιώσιμης λύσης και, σημειώνοντας ότι “η επίλυση της κρίσης είναι επιτακτική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής”, κάλεσε “όλους τους εμπλεκόμενους να συνδράμουν εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Τέλος απαντώντας αναφορικά με την Τουρκία τόνισε ότι είναι “έκφραση ισχύος” “η νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική”. “Το πρόβλημα με την Τουρκία” είπε “είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας”.
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344242-N-Kotzias-E-synergasia-Elladas-Kyproy-Aigyptoy-kymatothraystes-sten-astatheia ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...