Τις πολλές θετικές πτυχές του εγχειρήματος που με την δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά, περιέγραψε σε δηλώσεις του στον AEΡΑ FM 99,5 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.

Όπως είναι γνωστό, μόλις πριν από λίγες μέρες «έπεσαν» οι υπογραφές και από τους υπόλοιπους δήμους, νομικά πρόσωπα κλπ, που συμμετέχουν στην προσπάθεια, και οι επτά συνολικά ενεργειακές κοινότητες είναι μια πραγματικότητα.

Αποτελούν πλέον νομικές οντότητες και συναποτελούν τη μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία», η οποία αποσκοπεί στο να απεγκλωβίσει τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά αποδίδει πολλαπλά οφέλη. Πάνω απ’όλα δημιουργεί συνθήκες «ενεργειακής δημοκρατίας» και ανεξαρτησίας από τον πάροχο για τους περίπου 40 φορείς που συμμετέχουν. Είναι ένα εγχείρημα και ένα στοίχημα για ολους τους πολίτες της δυτικής Ελλάδας και κατά κύριο λόγο τους αγρότες, από τους οποίους και ξεκίνησε. Εμείς τους ακούσαμε και επεξεργαζόμαστε την υλοποίηση», εξηγεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις έγγειες βελτιώσεις που πλέον θα παράγουν το ρεύμα που θα καταναλώνουν και σε πρώτη φάση κάποια ΤΟΕΒ θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τα τεράστια χρέη που έχουν σωρεύσει. Σε βάθος χρόνου, το κόστος άρδευσης, λόγω του ρεύματος και κατά συνέπεια το κόστος καλλιέργειας θα μειωθούν αισθητά κι έτσι δημιουργούνται τελείως διαφορετικές προοπτικές για την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα.

Αντίστοιχα οφέλη θα προκύψουν και για τους δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα που συμμετέχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ερωτώμενος για την χρηματοδότηση των Κοινοτήτων για τη δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας πως υπάρχουν διάφορα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα και ο δανεισμός, αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λογικά θα στηρίξουν την προσπάθεια, αφού η αποπληρωμή είναι διασφαλισμένη, μέσα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.

Οι δηλώσεις του Νεκτάριου Φαρμάκη στον Παναγιώτη Τσακανίκα:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...