Ξεπουλιέται στην Γερμανία αρχαίο ελληνικό αγγείο του Διονύσου, για… 30.000 ευρώ!

Ξεπουλιέται στην Γερμανία αρχαίο ελληνικό αγγείο του Διονύσου, για… 30.000 ευρώ!

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

Ένα ερυθρόμορφο αγγείο, τύπου situla/είδος κάδου (26,6 ύψος, 23,5 εκατ. διάμετρο), από την Απουλία Μεγάλης Ελλάδος, με εικόνες του ζωγράφου Λυκούργου (360-350 π.Χ.) ξεπουλιέται από την γκαλερί Gorny&Mosh, στο Μόναχο, στην «χριστουγεννιάτικη» δημοπρασία της 18.12.2018… Το ανεκτίμητον… εκτιμάται 30.000 ευρώ!

Στο κέντρο εικονίζεται καθισμένος ο νεαρός Θραξ θεός Διόνυσος, με κανθάρο και θύρσο, υπό άμπελο. Δίπλα του δεξιά μια καθισμένη γυναίκα/μαινάς; που παίζει 9χροδη άρπα. Μια άλλη γυναίκα μπροστά σε ένα πολυσύνθετο θυμιατήριο. Ένας ασπρομάλλης γερο-Σειληνός, γεμίζει κρασί εκ χοός (κανάτας) σε κύλικα-κρατήρα. Οπίσω του ο θεός Παν με πυρσό.

Δύο γυναίκες με ένα μεγάλο στρογγυλό αγγείο/κέρνο. Στα δεξιά ένας νεαρός σάτυρος γυμνός με ένα ρυτόν/αγγείο και ένα στεφάνι, έτοιμος να τα προσφέρει στην τιμώμενη καθιστή ημίγυμνη γυναίκα. Μια μυστηριώδης τελετή, με όλες της τις λεπτομέρειες, σε μια ζωγραφιά…

Κορυφαία στιγμή του Λυκούργου, και της αγγειοπλαστικής παραγωγής της Απουλίας –βλ. J. Boardman.

Η «προέλευσή» του, λένε οι ξεπουλητάδες, είναι από την Συλλογή του J. Stirt (Ελβετία), ο οποίος το απέκτησε το 1997 από την H. Vollmöller (Ελβετία). Καταχωρημένο στο αρχείο του καταδικασθέντος για αρχαιοκαπηλία Becchina!
Το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: αφού βρήκαν ότι προέρχεται από τον γνωστό αρχαιοκάπηλο Becchina, γιατί επιτρέπουν την πώληση; Και δεν επιστρέφουν το αγγείο στην Ιταλία, από την οποία, μάλλον εκλάπη, όπως φαίνεται;

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346887-Xepoylietai-sten-Germania-archaio-elleniko-aggeio-toy-Dionysoy-gia-30-000-eyro ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...