Οι Έλληνες πάσχουν λόγω της οικονομικής κρίσης

Οι Έλληνες πάσχουν λόγω της οικονομικής κρίσης
Η οικονομική κρίση έχει τις επιπτώσεις της στους έλληνες, και μάλιστα αποτυπώνεται με επίσημη έρευνα από την Ε.Ε.

Στην αναγνώριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων προέβη ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και ‘Ένταξης, κ. Λ. Aντορ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο Ούγγρος Επίτροπος ανέφερε επίσης πως η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού και για αυτό τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παρέχει αντίστοιχη βοήθεια για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης των ψυχικά ασθενών, την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας, την αντιμετώπιση της διακριτικής μεταχείρισης και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε από την πλευρά του πως στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ύφεσης και της ανεργίας που πλήττουν την χώρα. Παρόλο όμως, που το ποσοστό των αυτοχείρων αυξάνεται δραματικά, η οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ασκούν πρόσθετη πίεση στις ψυχιατρικές υποδομές της χώρας.

Ο κ. A’ντορ σημείωσε πως κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007-2013), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παρέχει υποστήριξη, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμεύσει συνολικά 241 186 513 ευρώ για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ και το υπόλοιπο προέρχεται από εθνικές πηγές. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, έως τα μέσα Απριλίου 2012, είχε απορροφηθεί μόνο το 3,3% της συνολικής χρηματοδότησης.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Ενώ η αρνητική επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι αδιαμφισβήτητη, ελάχιστες πολιτικές είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η νέα κυβέρνηση διαθέτει, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Κομισιόν ένα ισχυρό οικονομικό οπλοστάσιο μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να το αξιοποιήσει προς όφελος εκείνων που εμφανίζουν συμπτώματα και ασθένειες εξαιτίας της έντονης ψυχικής επιβάρυνσης που προκαλεί η δύσκολη αυτή για τον τόπο οικονομική περίοδος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...