Καραϊσκάκης, Διάκος, Ανδρούτσος, Μακρυγιάννης, και πάρα πολλοί άλλοι ήρωες του 1821 επανέρχονται στις μνήμες των Ελλήνων με αφορμή την εθνική επέτειο.

Μαζί, όμως, με αυτούς πολέμησαν δίπλα τους ως ίσοι προς ίσους και κάποιοι άλλοι που μπορεί να μην μνημονεύονται με την ίδια συχνότητα, αλλά η δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα μόνο μικρή δεν ήταν.

Η Ένωση Τειχιωτών Δωρίδος γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει, την Δευτέρα 9 Αυγούστου και ώρα 20:30 στον χώρο εκδηλώσεων του χωριού μας, μερικούς από τους άγνωστες ήρωες του 1821 των οποίων η καταγωγή τους έλκεται από την περιοχή της Δωρίδας.

Οι λεβέντες καπεταναίοι του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα προσέφεραν τεράστιες υπηρεσίες στο έθνος, δίνοντας ό,τι είχαν και δεν είχαν για την έναρξη, την εδραίωση και την επικράτηση της εξέγερσης, ακόμα και τις ίδιες τις ζωές τους.

Πολλοί οπλαρχηγοί και πολιτικοί της Δωρίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του 1821. Αρκετοί από αυτούς κατέλαβαν σημαντικά διοικητικά και στρατιωτικά αξιώματα, μετά την απελευθέρωση από τον Τούρκικο ζυγό. Τα αξιώματα αυτά ήταν καρπός της γενναιότητάς τους και των ικανοτήτων τους, παίρνοντας μέρος σ’ όλες σχεδόν τις μεγάλες και κρίσιμες μάχες της Ρούμελης, από το Χάνι της Γραβιάς, της Αλαμάνας, της Άμπλιανης, της Υπάτης, των Βασιλικών, της Αράχωβας, των Σαλώνων και άλλες πολεμικές συρράξεις μέχρι και το 1829. Παρόλα αυτά δεν δίνεται η δέουσα ανάδειξη των ονοματεπωνύμων τους και της δράσης τους. Έτσι πολλοί από αυτούς ξεχάστηκαν και λησμονήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Καθήκον μας είναι να μη παραγνωρίζουμε την ανθρώπινη δράση και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο μικρό ή μεγάλο σ’ αυτόν τον αγώνα.

Έτσι μαθαίνουμε στις επερχόμενες γενιές, ότι με την ατομική και συλλογική τους δράση θα γίνουν δημιουργοί της δικής τους μοίρας, της δικής τους ιστορίας.

Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...