Οι αντιδράσεις για τα τεκμήρια στο ΣτΕ

Ανεβάζουν τους τόνους δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα για τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης για τον νέο τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος.

Όπως υπενθυμίζουν με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου «θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων ένα ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, κατά παράβαση του Συντάγματος, που οδηγεί στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες».

Η ενεργοποίηση της κατάθεσης προσφυγής στο ΣτΕ, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τους ελεύθερους επαγγελματίες ήρθε τον περασμένο Απρίλιο μετά -όπως λένε- «τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το τεκμαρτό εισόδημα, της «πρώτης διοικητικά προσβλητέας πράξης εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου».

Όπως αναφέρεται η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου.

Αντιδράσεις δικηγόρων για φορολογικό νομοσχέδιο: Ετοιμάζουν νέες προσφυγές

Βάσει της ανακοίνωσης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος «θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενδικοφανείς προσφυγές στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες ή υποδείγματα δικογράφων».

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται από την Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 3.6.2024 και ώρα 10:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλη Επάμ. Ζαφειρόπουλου» με θέμα: «Δικαστική προσφυγή κατά του Ν. 5073/2023».

Στη Συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρο Φορτσάκη και έχουν κληθεί όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να αναπτύξουν δημόσια της απόψεις τους επί του ζέοντος αυτού ζητήματος.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός , κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είχε πει πως «η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;».

Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα με τον μισθωτό».

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

               ΟικονομολόγοςΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...